آوین آویسا – خدمات سئو | فروشگاه اختصاصی | بلاک چین و رمزارزها
  • صفحه اصلی
  • خدمات ما
    • خدمات فروشگاه اختصاصی
    • خدمات سئو
    • خدمات بلاک‌چین و رمزارزها
    • خدمات ربات معامله‌گر
  • آخرین پروژه‌ها
  • وبلاگ
  • تازه های تکنولوژی
  • درباره ما
  • تماس با ما
  • English
آوین آویسا – خدمات سئو | فروشگاه اختصاصی | بلاک چین و رمزارزها

صفحه وبلاگ

خانه / صفحه وبلاگ
08فروردین

تفاوت بین پرسونای خریدار، مشتری و کاربر

فروردین 8, 1402 نویسنده آوین آویسا کسب و کار

در بازاریابی هر محصول، یکی از قدم‌های مهم، تعیین پرسونای (Persona) مشتری آن محصول می باشد. پرسوناها شخصیت های خیالی هستند که نشان دهنده مشتریان و کاربران ایده آل شما هستند. آنها به شما کمک می کنند تا مشتریان فعلی و بالقوه جدید و انواع مختلف کاربرانی که ممکن است با خدمات، محصول، سایت یا برند شما در تعامل باشند، بهتر درک کنید و با آنها همدلی کنید. این کار باعث می‌شود که کل ارتباطات، محتوا، طراحی، توسعه محصول و حتی پشتیبانی مشتری خود را با نیازها، رفتارها و علایق مخاطبان مختلف راحت‌تر تنظیم کنید. اما آیا مشتری همان مصرف کننده خواهد بود؟ آیا کسی که مبلغ خرید محصول یا خدمت را می‌پردازد همان تصمیم گیرنده برای خرید بوده است؟ شاید در ابتدای انجام تعیین پرسونا یا شخصیت مشتری، وجود سه اصطلاح مشتری (customer)، خریدار (buyer) و مصرف کننده یا کاربر (consumer or user) گیج‌کننده به نظر می رسد. در این مقاله سعی داریم با ارائه تعاریف و مثال‌هایی، تفاوت‌ های پرسونای خریدار، مشتری و کاربر را بیان کنیم. فهم این تفاوت‌ها در تعیین استراتژی محصول بسیار تاثیرگذار خواهد بود. زیرا، دانستن دغدغه و مسائل هر کدام از این دسته ها به شما کمک می‌کند تا محصول را متناسب با نیازهای واقعی طراحی و عرضه کنید. توجه داشته باشید که این مقاله با تمرکز بر کسب و کارهای B2B نگارش شده است.

تفاوت بین پرسونای خریدار، مشتری و کاربر

1. مصرف کننده یا کاربر (consumer or user)

اگر فردی محصولی را مصرف کند یا از هر محصول یا خدمتی برای برآورده کردن خواسته های خود استفاده کند، می‌توان او را مصرف کننده نامید. باید در نظر داشت در صورتی که فردی، محصول یا خدمت را دوباره برای فروش عرض کند، مصرف کننده نخواهد بود. به عبارتی دیگر، شخصی که در پایان چرخه عرضه کالا یا خدمات حضور دارد، مصرف کننده نامیده می شود. تصور کنید که برای خرید سبزیجات برای خانواده خود به یک فروشگاه مواد غذایی رفته اید، آنگاه شما فقط به عنوان مشتری شناخته می شوید. اما، وقتی اعضای خانواده خود از همان سبزیجات برای پختن غذا استفاده می کنند، به عنوان مصرف کننده شناخته می شوند. نکته مهم این است که مصرف کننده لزوماً پرداخت کننده هزینه محصول یا خدمات نیست. به دلیل اینکه مصرف کننده یا کاربر، افرادی خواهند بود که از محصول یا خدمت شما استفاده می کنند، می بایست به خوبی شناسایی شوند و نیازهای آن‌ها به طور کامل درک شود تا در طراحی محصول اعمال شود. در این صورت رضایت نهایی کاربران فراهم خواهد شد.

 

2. خریدار (buyer)

خریداران، تمام تأثیرگذاران و تصمیم گیرندگان در سراسر سازمان مشتری شما می باشند که در فرآیند خرید دخیل هستند. همچنین مهم است که توجه داشته باشید که خریدار لزوماً شخصی نیست که از محصول یا خدمات شما استفاده می‌کند. در زمینه B2B، خریدار می‌تواند به عنوان مثال تصمیم گیرندگان سطح C، مدیران یا روسای بخش‌های مربوط، مدیران تیم، نمایندگان فناوری اطلاعات، نمایندگان بخش حقوقی یا نمایندگان بخش‌های مالی و تدارکات درگیر در فرآیندهای خرید باشند.

برای مثال، یک مدیر یا سرپرست تیم ممکن است بخواهد بداند که آیا محصول شما بهره‌وری و کارایی تیم آنها را افزایش می‌دهد یا خیر. و اگر بله، چقدر؟ اجرای راه حل شما و کارمندان داخلی چقدر آسان خواهد بود؟ بخش مالی بر روی هزینه های مستقیم و غیرمستقیم پیشنهاد شما تمرکز خواهد کرد، تیم اجرایی بر این تمرکز خواهد کرد که چگونه راه حل شما دقیقاً به اهداف سطح بالاتر آنها منفعت می رساند و متخصصان فناوری اطلاعات قطعاً در مورد امنیت فنی و قابلیت اطمینان و همچنین هزینه های پشتیبانی از شما سؤال خواهند کرد.

در نتیجه برای موفقیت در بازار، می بایست خریداران محصول یا خدمت خود را شناسایی کنید. با توجه به تنوع محصولات و خدمات، شناسایی خریداران نیاز به تحقیق و شناخت کامل بازار هدف دارد. در صورت تأیید خریداران، محصول شما مشتریان بالقوه ای پیدا خواهد کرد.

 

3. مشتری (customer)

مشتری کسی است که برای رفع نیاز خود با پرداخت مبلغ لازم، محصول یا خدمتی را دریافت می‌کند. برای مثال، فرض کنید فردی برای خرید اسباب بازی برای کودکان خود به یک فروشگاه اسباب‌بازی مراجعه می‌کند، در این صورت او مشتری خواهد بود و فرزندان او نیز مصرف کننده خواهند بود. در واقع، مشتری نهادی است که هم کاربر و هم خریدار را در بر می گیرد. مثل یک کسب و کار.

مشتریان، کلید موفقیت هر محصولی هستند. به طور کلی سه نوع مشتری وجود دارد که باید برای هر نوع به طور جداگانه برنامه‌ریزی کرد:

  • مشتریان سابق
  • مشتریان موجود
  • مشتریان بالقوه

با تعاریف بالا مشخص می‌شود که برای موفقیت یک محصول یا خدمت، می بایست پرسونای مشتری، خریدار و مصرف کننده را به درستی و با دقت تعریف کرد. یک اشتباه رایج در مدیریت محصول، انحصار تمرکز بر خریدار است. در حالی که اگر محصولی به درستی توسط کاربرانش پذیرفته نشود، انتظارات خریدار برآورده نخواهد شد، در نتیجه این امر منجر به لغو قراردادها می شود. به عنوان مثال، شرکتی را در نظر بگیرید که نرم افزاری سازمانی خریداری کرده است که دارای ویژگی‌های لازم برای رفع تمامی نیازهای آن شرکت است. اگر این نرم‌افزار دارای تجربه کاربری نامناسب، آموزش وقت گیر و پیچیدگی زیاد باشد، از سوی کارمندان شرکت پس زده خواهد شد. همین مساله باعث می‌شود شرکت به اهداف خود از خرید نرم‌افزار نرسد.

 

چگونه می توان تشخیص داد که یک شخص کاربر است یا خریدار؟تفاوت بین پرسونای خریدار، مشتری و کاربر

برای طراحی پرسونای کاربر یا خریدار، در ابتدا باید بتوانید آن‌ها را از هم تشخیص دهید و هر یک را جداگانه مورد مطالعه قرار دهید. اگر افراد در سلسله مراتب شرکت بالاتر باشند، معمولاً به این معنی است که آنها یک خریدار هستند. البته این موضوع همیشه درست نیست. خریداران نیز می توانند به عنوان کاربر عمل کنند. به عنوان مثال، در نرم افزارهای مدیریت پروژه، معمول است که خریدار خود از محصول در کنار سایر کاربران نرم افزار استفاده کند.

هنگامی که تمایز کاربر و خریدار واضح نیست، بهتر است از آنها سؤالاتی پرسیده شود:

  • چرا آنها به محصول علاقه مند هستند؟
  • آنها چگونه قصد دارند آن را در زندگی خود جای دهند؟
  • چه مشکلی برای آنها حل می کند؟
  • نتیجه نهایی که آنها به دنبال آن هستند چیست؟

 

پاسخ به این سوالات، اطلاعات خوبی در مورد انگیزه آنها برای استفاده از محصول می دهد. خریداران معمولاً تمایل دارند با استفاده از اصطلاحات سود-هزینه یا صرفه‌جویی در زمان که برای کسب‌وکار به همراه خواهد داشت پاسخ دهند. کاربران معمولاً تمایل دارند به این سؤال پاسخ دهند که وقتی از آن استفاده می کنند چگونه کار یا زندگی آنها را آسان تر می کند. با تلاش برای شناسایی افراد مختلفی که در فرآیند پذیرش محصول دخیل هستند، می‌توانید نحوه طراحی خود و تصمیماتی را که باید بگیرید تا به بهترین نحو به اهداف و انگیزه‌های آن‌ها رسیدگی کنید، محدود کنید. این تمایزات را در ذهن داشته باشید و در نظر بگیرید که چگونه طرح های شما برای آن بسیار بهتر خواهد بود!

 

نتیجه:

در پایان، این به شما بستگی دارد که آیا واقعاً می خواهید از همه نوع پرسونا استفاده کنید. این قطعا به اندازه و نوع شرکت نیز بستگی دارد. در هر صورت استفاده از پرسونای خریدار و کاربر را توصیه شده است. به این معنی که درک نیازهای تصمیم گیرندگان و همچنین درک مسائل کاربران نهایی، پایه و اساس ساخت محصولات ارزشمند واقعی و فروش موثر آنها است.

 

 

 

 

 

 

منبع:

https://shavinpeiries.com/the-user-the-buyer-and-the-customer-explained

https://www.linkedin.com/pulse/difference-between-buyer-user-customer-service-personas-b1nary-io/?trk=organization-update-content_share-article

ادامه مطلب
29اسفند

9 روش قدرتمند جهت افزایش فرصت فروش در نرم افزار ERP

اسفند 29, 1401 نویسنده آوین آویسا کسب و کار

دنیای برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP)، به سرعت در حال رشد است. ابزارها و فناوری های پیشرفته در حال افزایش هستند و از این رو، پلتفرم های ERP را پیچیده تر از همیشه می کنند. یک سیستم نرم افزاری ERP اغلب یکی از مهم ترین سرمایه گذاری هایی است که یک شرکت برای کسب و کار خود انجام می دهد. امروزه، نرم افزارهای ERP به رشد و تکامل بسیار رسیده اند و از اکثر عملکردهای تجاری مانند منابع انسانی (HR)، حساب ها، تولید و سایر فرآیندهای سمت سرور، تجارت الکترونیک، بازاریابی و اتوماسیون نیروهای فروش و سایر عملکردها پشتیبانی می کنند. بنابراین، قبل از انتخاب یک نرم افزار جدید، بهتر است در مورد نرم افزارهای فعلی و روندهای ERP را که در  حال بروزرسانی است، به خوبی تحقیق کنید. جذاب ترین جنبه نوآوری ERP، امکانات هیجان انگیزی است که به همراه دارد. تولد دوباره ERP یک فرآیند ده ساله بوده است که منجر به ابزاری چندمنظوره و چندوجهی شده است که به کسب و کارها در استراتژی شرکت کمک کرده است. یکی از جذاب ترین نوآوری ERP اضافه کردن اینترنت اشیا و هوش مصنوعی در ERP است. بسیاری از سیستم‌های ERP امکان استفاده از ابزارهایی همچون ارائه‌ ی صورتحساب‌ های دقیق هنگام خرید کالا را میسر می‌ کنند. با این حال اضافه کردن اینترنت اشیا و هوش مصنوعی در ERP، می‌ تواند منجر به رفع تأخیرهایی شود که در هنگام سفارش مجدد مشتریان به وجود می‌آید. اکنون در این مقاله، جدیدترین نوآوری هایی که بر سیستم های ERP تأثیر می گذارند را بررسی می کنیم.

9 روش قدرتمند جهت افزایش فرصت فروش در نرم افزار Erp

 

برخی از برترین فناوری ها و قابلیت های ERP:

1. ERP مبتنی بر فضای ابری

قابلیت ابری ERP (Cloud ERP system)، زمانی آشکار شد که بسیاری از کسب‌ و کارها مجبور به فعالیت از راه دور بودند و امکانات نرم افزارهای نصبی را ناکافی می‌ دانستند. سیستم Cloud ERP، مدت زیادی است که مورد توجه کسب و کارها قرار گرفته است و به دلیل پیاده‌سازی آسان، هزینه پایین و ویژگی‌های پیشرفته‌ ای که ارائه می‌ دهد، اهمیت بسیار بالایی دارند. بنابراین، تقاضا برای استفاده از ERP مبتنی بر Cloud در حال افزایش است. زیرا، دسترسی به اطلاعات را آسان کرده است، کار از راه دور را تسهیل کرده و در عین حال امنیت داده های سطح بالا را تضمین میکند. علاوه بر این استقرار یک نرم‌افزار ERP مبتنی بر Cloud، نیازی به سرمایه‌گذاری های هنگفت، زیرساخت‌های فنی پیشرفته و منابع ندارد و آن را به گزینه‌ ای مطلوب برای شرکت‌ های کوچک و متوسط تبدیل می‌ کند.

با استفاده از نرم افزار ERP، کاربران دیگر نگران هزینه های بالای تعمیر و نگهداری و ارتقای سیستم نیستند. علاوه بر این، می توانند مشخص کنند که کارکنان فقط به ماژول های مورد نیاز دسترسی داشته باشند که در این صورت به آنها کنترل بیشتری می دهد. در نتیجه، برای مشاغلی که تمرکز اصلی آنها بر روی محصولات و دارایی ها قرار دارد، ایده آل است. ما در مقاله “مقایسه نرم افزار ERP ابری و نصبی“ از وبلاگ آوین آویسا، به طور جامع به مقایسه انواع ERP می پردازیم.

مزایای نرم افزار ERP ابری:
  • سیستم های ERP ابری، دارای سیستم های پشتیبان گیری خودکار و اقدامات بازیابی هستند که به کسب و کارها کمک می کند تا در صورت وجود اختلال، به سیستم تولید و داده ها دسترسی داشته باشند. سیستم‌ های نصبی، سیستم‌ های پشتیبان دستی دارند که انتقال داده‌ها را چالش‌ برانگیزتر می‌ کند.
  • سیستم های ERP ابری، با خدمات اشتراک ماهانه یا سالانه در دسترس هستند و نیازی به سرمایه‌گذاری روی سخت‌ افزار فیزیکی نیست. ارائه دهنده ERP فضای ابری، مسئول هزینه های سیستم و نگهداری است. هزینه اشتراک شامل این هزینه ها می شود. بنابراین هیچ هزینه اضافی برای کسب و کار وجود ندارد.
  • سیستم‌های ERP ابری، گزینه‌ های انعطاف‌پذیرتری را در مورد مقیاس‌ پذیری ارائه می‌ دهند. هنگامی که کسب و کار بسته مناسب را خریداری کرد، تیم فناوری اطلاعات می تواند سیستم را بر اساس نیازهای خاص خود سفارشی کند که باعث صرفه جویی در هزینه ها و به حداقل رساندن منحنی یادگیری و دوره اجرا می شود.

 

 

 ERP مبتنی بر فضای ابری

 

2. پشتیبانی از فناوری های هوشمند و جدید در سیستم های ERP

هوش مصنوعی (Artificial intelligence) که به اختصار AI نامیده می شود، یک نقطه متمرکز و مشترک برای عملیات روزانه در شبکه های ERP است. استفاده از هوش مصنوعی در ERP‌، پدیده‌ی جدیدی است که بدون شک، به هنگام گسترش قابلیت‌های فناوری نرم افزار ERP‌، یک فناوری موثر محسوب می‌شود. این فناوری‌ ها، ERP را از یک عنصر محرک به نیازی کاملاً اساسی در کسب‌و‌کار مانند یادگیری ماشین (ML)‌، هوش مصنوعی (AI) و اتوماسیون را برای همیشه ارتقا داده‌ است. خدمات مشتری بخش اصلی است که در آن نرم افزارهای هوش مصنوعی و ERP می توانند برای ایجاد یک محصول نرم افزاری موفق و مفید ترکیب شوند. فناوری ERP جدید که مجهز به هوش مصنوعی است می‌تواند برای بخش منابع انسانی نیز مفید باشد. 

ERP با یکپارچه سازی فناوری اطلاعات به عنوان iERP نیز شناخته می شود و با پردازش داده های نوآورانه، مزیت قابل توجهی را برای شرکت ها فراهم می کند. سیستم هوشمند iERP یک روند نو ظهور است که از یادگیری ماشین و تجزیه و تحلیل داده های پیشرفته برای تقویت سیستم های ERP فعلی استفاده می کند. این سیستم ها از یادگیری ماشینی و تجزیه و تحلیل داده های پیشرفته برای اجرای اقدامات مشابه شیوه های فعلی استفاده می کند که شامل تجزیه و تحلیل اطلاعات، ردیابی و پیش بینی نتایج، گزارش و مدیریت داده ها است. مشابه یادگیری ماشین، این سیستم می‌تواند در حال تکامل و تطبیق با قوانین تجاری باشند. این قابلیت های iERP به ERP کمک می کند تا از یک پلت فرم مدیریت رکورد به نرم افزار واقعاً هوشمند تبدیل شود. به طور کلی، هوش مصنوعی و سایر فناوری‌ های هوشمند، وقتی با ERP ترکیب شوند، می‌ توانند بهره‌ وری، کارایی و در نتیجه کسب‌وکار شما را بهبود بخشند.

مزایای ادغام هوش مصنوعی در سیستم های ERP:
  • با تجزیه و تحلیل داده‌ های از پیش تعیین شده در نرم افزار ERP مبتنی بر هوش مصنوعی، الگوها و شباهت‌ های فرایند ها که برای انسان آشکار نیستند، نمایان می‌ شوند.

  • سیستم های ERP هوشمند، ارتباط بین بخش‌ های مختلف یک کسب‌ و کار را که براساس هدف یا مکان تقسیم شده‌اند، تسهیل می‌کنند.

  • نرم افزار ERP مبتنی بر هوش مصنوعی به شرکت‌ها کمک می‌کند تا پیش‌بینی فرایندهای خود را بهبود ببخشند.
  • ERP مبتنی بر هوش مصنوعی، می‌ تواند فرآیندهای مدیریت را خودکار کند.
  • با راه اندازی سیستم ERP هوشمند، شرکت‌ها می‌توانند تقریبا هر فرایندی که نیازمند ورود دستی داده‌ها است را خودکار کنند و به کارکنان این امکان را می‌دهند که بر روی کارشان متمرکز شوند و زمان خود را برای کارهایی که می‌تواند تأثیر برجسته‌تری بر سازمان داشته باشد صرف کنند.
  • با توجه به اینکه در حال حاضر اکثر فرایندهای مرتبط با کسب‌وکار با سیستم‌های ERP ادغام شده‌اند، می توان افزایش چابکی نرم افزار را تضمین کرد.

 

اینترنت اشیا و هوش مصنوعی در ERP

 

3. فناوری پوشیدنی (Wearable Technology)

فناوری پوشیدنی یا تکنولوژی پوشیدنی (Wearable Technology)، یک دستگاه الکتریکی هوشمند (وسیله‌ای الکترونیکی مجهز به میکرو کنترولر) است که نزدیک یا روی سطح پوست قرار می‌گیرد. این دستگاه توانایی شناسایی و جمع‌آوری، تجزیه و تحلیل و انتقال اطلاعات را دارد. بنابراین، در محل کار می تواند برای شرکت شما بسیار مفید باشد. ادغام نرم افزار ERP و فناوری Wearable مزایای بی شماری برای کسب و کار دارد. این یکپارچه سازی امکان انتقال داده ها را در لحظه فراهم می کند و هنگامی که در تجارت تولید به کار گرفته می شود، این ادغام می تواند با ردیابی محموله ها به کاهش خطا کمک کند. تکثیر داده ها را نیز می توان تا حد زیادی با دسترسی به داده های لحظه ای کاهش داد. تکنولوژی Wearable و نرم‌افزار ERP همچنین امکان تصمیم‌گیری سریع‌تر را فراهم می‌کند و به مدیران اجازه می‌دهد تا با استفاده از دستگاه‌های قابل حمل کالاهای مهم را به سرعت خریداری کنند.

 

فناوری پوشیدنی یا تکنولوژی پوشیدنی (Wearable Technology)

 

4. قابلیت دسترسی به نرم افزار ERP از طریق اپلیکیشن موبایل

اساس هر سیستم ERP داده هایی است که به سیستم وارد می شود. جمع آوری داده ها از طریق یک برنامه تلفن همراه و وارد کردن آن به سیستم ERP، به شما اطمینان می دهد که سیستم ERP شما موثر عمل می کند. با پلتفرم‌ های ERP موبایل، کاربران می توانند به راحتی اطلاعات کسب و کار خود را از طریق دستگاه های تلفن همراه ایجاد و آن را بین کارمندان خود به اشتراک بگذارند. ERP مدرن به کارمندان این امکان را می دهد تا در هر مکانی که می‌خواهند، به اطلاعات مورد نیاز دسترسی داشته باشند و همچنین پردازش، برنامه ریزی و کنترل کارها را در روزهای تعطیل ساده می‌کند. یک ابزار ERP موبایل، باید بتواند ارتباطات را برای افزایش همکاری کاری و بهره وری بیشتر ساده کند. شرکت ها همچنین می توانند از مزایای دیگر استفاده از ERP موبایل بهره ببرند که شامل تصمیم گیری سریعتر، گردش کار بهتر و افزایش کارایی است. علاوه بر این، برنامه‌های ERP تلفن همراه را می‌توان به گونه‌ای طراحی کرد که داده‌های نامناسب را جمع‌آوری کرده و از ورود آن‌ها به سیستم ERP شما جلوگیری کند. بنابراین، ERP های موبایل تبدیل به مکانی می شوند که تمام داده های با کیفیت شما وارد و ثبت می شوند.

مزایای دسترسی به نرم افزار ERP از طریق اپلیکیشن موبایل:
  • پیاده سازی سیستم‌های ERP در تلفن همراه، به کاربران امکان دسترسی داده‌ها را در لحظه می دهند.
  • Mobility به کاربران این امکان را می دهد که عملیات تجاری را در هر مکان و در هر زمان پیگیری کنند.
  • این فناوری جدید می تواند بهره وری کارمندان را با دسترسی به تمام اطلاعات و ابزارهای لازم برای کار در خارج از ساعات اداری و محل افزایش دهد.
  • فناوری موبایلی می‌ توانند داده‌ ها را مستقیماً، به‌طور ساده، دقیق و در لحظه ضبط کنند.
  • پلتفرم‌ های ERP موبایل می توانند فرآیندهای ارتباطی را بهبود بخشند و در نهایت، زیان تولید را به حداقل رسانند.

 

5. تجزیه و تحلیل قوی تر داده ها به کمک نرم افزار ERP

قبل از تصمیم گیری در مورد انتخاب هر نرم افزاری، عملاً هر سازمانی از میلیون ها داده استفاده می کند تا فرآیند های خود را بر اساس ورودی تنظیم کند. سیستم های ERP باید قابلیت های تجزیه و تحلیل داده را داشته باشند و به کاربران اجازه دهند داشبورد های سفارشی بسازند و اطلاعات مورد نیاز را برای کمک به وظایف روزمره خود استخراج کنند. در حال حاضر، اکثر سیستم های ERP، قابلیت های تجزیه و تحلیل یکپارچه، گزارش گیری موقت و تجسم داده ها را دارند که دسترسی به اطلاعات مرتبط را در لحطه برای آنها فراهم می کند. همچنین شرکت ها از آن برای اتخاذ تصمیمات تجاری اساسی در مورد امور مالی یا سایر جنبه های تجاری استفاده می کنند. در نتیجه، تصمیم گیری در همه سطوح، از بخش تولید گرفته تا مدیران اجرایی، در دسترس همگان است.

 

6. پشتیبانی از داده های لحظه ای در سیستم های ERP

دسترسی به داده­‌های لحظه ای مزایای زیادی را برای کسب و کار شما فراهم می‌­کند. متخصصان و مدیران اجرایی برای افزایش استفاده از دارایی خود و بهبود قابلیت اطمینان عملیات خود به ابزارهای تجزیه‌ و تحلیل لحظه ای متکی هستند. بنابراین، دسترسی به داده ها در لحظه، روشی برای بینش عملکرد، مدیریت لجستیک و تجزیه‌وتحلیل کیفیت عملیات خواهد بود. بنابراین، جای تعجب نیست که سیستم‌ های ERP آن را بخشی از قابلیت‌­های اصلی خود در نظر می‌­گیرند. اطلاعات لحظه ای بیش از ارائه معیارها، می‌ تواند به حفظ عملکرد یکنواخت تجاری کمک کند. ERP مجموعه ای از ابزارهای مختلف است که توسط چندین بخش استفاده می شود. این به این معنی است که در موقعیتی عالی برای برقراری ارتباط یکپارچه همه داده های مربوطه در تمام بخش ها قرار دارد. بنابراین، سیستم های ERP توجه بیشتری به ارائه ابزاری برای کسب و کارها برای به دست آوردن اطلاعات قابل اعتماد در لحظه را دارند.

یکی دیگر از مزایای قابل توجه ارائه ی داده های لحطه ای در نرم افزار ERP، توانایی آن در بهبود تجربه مشتری است. زمانی که در یک سیستم ERP یکپارچه شود، می تواند به شما امکان دسترسی به طلاعات مفید مرتبط با مشتری را بدهد. پرسنل خدمات مشتری، به تاریخچه خرید، عادات و جزئیات مهم دیگر مجهز خواهند شد. این امر شانس بیشتری برای افزایش فروش، سطح تعامل و ازتباط با مشتری را خواهد داشت.

مزایای پشتیبانی از داده های لحظه ای:
  • ارائه داده های لحظه ای دقیق برای برای اتخاذ تصمیمات تجاری بهتر
  • بینش تجاری بهبود یافته از اطلاعات لحظه ای تولید شده توسط گزارش ها
  • انتقال لحطه ای اطلاعات در میان بخش‌ های کسب‌ و کار
  • داده های لحظه ای، به کاربران این امکان را می دهد تا تجربه مشتری را از طریق اطلاعات مرتبط جمع آوری شده از بخش های مختلف، غنی کنند.

 

7. اینترنت اشیا (Internet of Things)

اینترنت اشیاء (Internet of Things) که به اختصار IoT نامیده می شود، سیستمی از دستگاه‌ های کامپیوتری و پردازشی به هم مرتبط مانند انواع ماشین‌ های دیجیتال و مکانیکی، ادوات و وسايل همراه با حيوانات و افراد است که هر يک با شناسه‌ ی منحصر به فرد و برخوردار از توانایی انتقال اطلاعات در شبکه بدون دخالت مستقيم انسانی می‌توانند به فعاليت بپردازند. به عبارت ساده‌ تر، اينترنت اشيا ميلياردها دستگاهی را که قابلیت اتصال به اینترنت دارند و در تعامل با يک‌ديگر به جمع‌آوری و پردازش و به اشتراک‌گذاری داده‌ها و اطلاعات می‌پردازند، به هم مرتبط می کند. امروزه، ERP نقش مهمی در ساده سازی فرآیندها و بهبود عملیات تجاری در سراسر صنایع ایفا می کند. اینترنت اشیا (IoT) و هجوم داده های عظیم، چشم انداز ERP را تشکیل می دهد و امکانات جدیدی را برای اقدام عملیاتی و اتوماسیون گردش کار معرفی می کند. فناوری اینترنت اشیا، شامل دستگاه‌هایی است که ب آن ها این امکان را می دهد تا بدون دخالت انسان، داده‌ها را به تنهایی از طریق شبکه ارسال کنند که در طول زمان شاهد تغییراتی بوده است و با پیشرفت تکنولوژی به تکامل خود ادامه خواهد داد. تجزیه و تحلیل اطلاعات لحظه ای، حسگرهای بسیار پیشرفته، یادگیری ماشینی و سیستم‌های تعبیه‌شده، اینترنت اشیا را قادر می‌سازد تا نتایج شگفت‌ آوری را به‌ دست آورد. بدون شک، اینترنت اشیا پتانسیل بسیار زیادی برای بهبود بخش شرکت ها دارد.

مزایای اینترنت اشیاء:
  • ما شاهد مواردي هستيم که اینترنت اشیاء صنعتی(IIoT) قابليت در دسترس بودن داده‌ها، دقت و صحت را افزایش می‌دهد و مقدار زيادي از شفافيت را برای شرکت به ارمغان مي‌آورد.
  • استفاده از داده‌های حسگرها و دیگر منابع بزرگ داده کمک می‌کند تا کسب و کار تجزیه و تحلیل داده‌ها به سرعت و تصمیم گیری آگاهانه بهتری انجام شود.
  • از مزیت‌های اساسی زیرساخت دیجیتال، توانایی همکاری در طول فرایندهای طراحی درون تولید است.

8. مشارکت بیشتر در امور مالی و حسابداری

ماژول مالی و حسابداری از اصلی ترین ماژول های ERP به شمار می رود. زیرا به شرکت ها این امکان را می دهد تا درک درستی از وضعیت مالی فعلی و چشم انداز آینده داشته باشند. ویژگی های اصلی این ماژول شامل حساب های دریافتنی و پرداختی و مدیریت دفتر کل است. همچنین نقش ایجاد و ذخیره سازی اسناد مهم مالی مانند ترازنامه ها، رسیدهای پرداخت و اظهارنامه های مالیاتی را برعهده دارد. ماژول مالی به عنوان یکی از با ارزش ترین جنبه های سیستم ERP مدرن در نظر گرفته می شود و عملکردهای مرتبط با امور مالی مانند دفتر کل، مدیریت ارز، حقوق و دستمزد، دارایی های ثابت، مدیریت پول نقد و غیره را ارائه می دهد. همچنین مسئول تهیه گزارش های مالی برای بخش های مختلف است. اینها فقط بخشی از خدمات ضروری ای بودند که ERP به تیم های مالی و حسابداری یک تجارت می دهد. این امر به بخش حسابداری کمک می کند تا به موقع دفاتر را آماده کند و با استانداردهای فعلی تشخیص درآمد تطبیق دهد. این ماژول همچنین حاوی داده هایی است که برنامه ریزان و تحلیلگران مالی برای تهیه گزارش های کلیدی، از جمله صورت های سود و زیان، ارائه گزارش به هیئت مدیره و اجرای سناریوهای مختلف می توانند از آنها استفاده کنند. 

با کمک نرم افزارهای ERP مدرن، مدیریت مالی به صورت مجازی اکنون امکان پذیر است و به مدیران کمک می کند تا عملکرد روزانه سازمان خود را زیر نظر داشته باشند. ما در مقاله “مقایسه نرم افزار ERP و حسابداری“ از وبلاگ آوین آویسا، به طور جامع به تعریف نرم افزار ERP و حسابداری می پردازیم.

مزایای ماژول مالی و حسابداری ERP:
  • نرم افزار مالی می تواند وظایف مربوط به صدور صورتحساب، پرداخت های فروشنده و تلفیق حساب ها را به صورت خودکار انجام دهد.
  • با افزایش دسترسی و تجزیه و تحلیل در سیستم های ERP، تیم های مالی، حسابداری و برنامه ریزی اکنون می توانند به سرعت پاسخ دهند و با موقعیت های ناشی از تغییرات عملیاتی سازگار شوند.

 

9. دیجیتال مارکتینگ به عنوان برخی از راهکارهای نرم افزار ERP

دیجیتال مارکتینگ یعنی بازاریابی دیجیتال از طریق اینترنت. در بازاریابی، از یک سری استراتژی استفاده می‌کنیم تا پیغام کسب و کارها را به مشتریان بالقوه برسانیم. حال در این بازاریابی از مزایای اینترنت و کانال‌های آنلاین مثل وب، ایمیل، شبکه‌های اجتماعی تبلیغات موبایلی استفاده می‌کنیم. با این حال، اگر شرکت‌ ها می‌ خواهند در این دنیای مدرن و رقابتی برتری پیدا کنند، بهتر است از این ماژول استفاده کنند. کمپین بازاریابی به تنهایی که نمی تواند به داده های سیستم ERP دسترسی داشته باشد و فاقد معیارهای مربوطه است. همچنین، اگر بتوانند از CRM و سایر منابع به عنوان مبنایی برای استراتژی خود استفاده کنند، کمک بزرگی به بازاریابان است. به همین دلیل، کسب و کارها فرآیند بازاریابی خود را به راه حل های ERP خود متصل می کنند. تجزیه و تحلیل به کمک ابزار ERP، کمک می کند تا بررسی کنید چه کمبودی در یک کسب و کار وجود دارد و داده های مناسب مخاطبان هدف را تعیین می کند.

گرایش دیگر در جنبه دیجیتال مارکتینگ ERP استفاده از پلتفرم های رسانه های اجتماعی است. میلیون‌ ها کاربر رسانه‌های اجتماعی وجود دارند که نرخ استفاده جهانی آن تا سال 2023 به 60 درصد رسیده است که شامل جمع آوری پیوندها، انتشار پست ها، دریافت تجزیه و تحلیل از رسانه های اجتماعی و موارد دیگر است. هر کدام که باشد، رسانه های اجتماعی به شکل گیری آینده جنبه بازاریابی دیجیتال راه حل های ERP کمک خواهند کرد.

مزایای دیجیتال مارکتیگ:
  • بسیاری از سیستم های ERP اکنون ماژول های بازاریابی را برای پاسخگویی به متخصصان بازاریابی که به اطلاعات لحظه ای در مورد داده های مشتری و فرآیندهای شرکت نیاز دارند، ارائه می دهند.
  • با ابزارهای تحلیلی سیستم های ERP مدرن، ادغام نظارت بر کمپین های بازاریابی دیجیتال نیز آسان تر است.
  • با افزایش محبوبیت در رسانه‌ های اجتماعی، می‌توانیم انتظار راه‌حل‌های ERP بیشتری را برای ادغام قابلیت‌های بازاریابی داشته باشیم که آن‌ ها را در تمام پلتفرم‌ های اصلی رسانه‌ های اجتماعی مرتبط می‌ کند.

 

9. دیجیتال مارکتینگ به عنوان برخی از راهکارهای نرم افزار ERP

نتیجه:

برای پیاده سازی موفقیت آمیز ERP، باید تحقیقات کاملی در مورد بازار ERP امروزی انجام شود. شما باید درک کنید که کدام محصولات با نیازهای فعلی، صنعت و عملکرد کسب و کار شما مطابقت دارند. همچنین باید به چالش های آینده حوزه کسب و کار شما کمک کند. هنگامی که گزینه های موجود را بررسی کردید، وقت آن است که نرم افزارهای ERP را با هم مقایسه کنید. مقایسه شما باید سازماندهی شده و کامل باشد. اگر شرکت شما در حال آماده سازی داده‌ها، ایجاد یکپارچگی و ایجاد مدل برای حمایت از حرکت هوش مصنوعی (AI) و اینترنت اشیاء (IoT) در ERP نیست، باید اولویت‌های خود را دوباره بازنگری کنید. با این حال شما سیستم های برتر را برای یافتن بهترین نرم افزار ERP برای کمک به موفقیت شرکت خود مقایسه می کنید.

هدف ما از نوشتن این مقاله این بود که ببینیم سیستم ERP در جایگاه یک برنامه کاربردی مختص برنامه‌ریزی منابع سازمانی، چه کمکی به کسب‌و‌کارها می‌کند و برخی از برترین نوآوری های جدید ERP را که به افزایش فرصت فروش شما کمک میکرد، بررسی کردیم. اکنون می‌دانیم این سیستم نرم افزاری از اتوماسیون کل کسب‌و‌کار تا اجرای فرایندهای مالی، منابع انسانی، بخش تولید، زنجیره تامین، خدمات، تدارکات و غیره را پشتیبانی می‌کند تا بهره‌وری بالاتر حاصل شود. 

 

 

 

منبع:

https://financesonline.com/erp-trends/

https://startup.info/9-ways-in-which-innovation-is-changing-erp-technology/

https://www.tranquilbs.com/erp-trends/

https://terillium.com/future-trends-in-erp-systems-whats-next-for-erp/

https://www3.technologyevaluation.com/research/article/erp-trends.html

ادامه مطلب
11اسفند

بررسی جزئیات page with redirect در بخش Pages سرچ کنسول گوگل

اسفند 11, 1401 نویسنده آوین آویسا سئو

احتمالاً با وضعیت و پیغام “Page with Redirect” در سرچ کنسول Google برخورده اید. این یک وضعیت کنسول جستجوی گوگل است و لیستی از صفحات گوگل را به شما نشان می دهد که بنابر دلایلی ری دایرکت شده اند. در بیشتر موارد، تغییر مسیر صفحات طبیعی است و هیچ خطری برای وب سایت شما ندارد. با این حال، اگر صفحه مهم و متعارفی را می بینید که به عنوان “Page with Redirect” گزارش شده است، باید به آن رسیدگی کنید. در این مقاله، معنای این پیغام را توضیح خواهیم داد.

 

پیغام “Page with Redirect” در سرچ کنسول به چه معناست؟

منظور از این پیغام این است که URL ریدایرکت شده است و به همین دلیل به لیست ایندکس گوگل اضافه نشده است. در حالت کلی، پیغام “Page with Redirect” در وضعیت سرچ کنسول Google درواقع لیستی از صفحاتی را به شما نشان می دهد که به صفحه دیگری هدایت شده اند یا به عبارتی، ری دایرکت شده است. این مورد صرفا نشان دهنده صفحاتی است که ریدایرکت شده‌‌اند و نمی توان آن را تحت عنوان ارور یا خطا دانست. بنابراین تنها کافی است آدرس های مربوطه را بررسی کنید و ببینید که آیا عمل ریدایرکت به درستی انجام شده است یا خیر. این موضوع معمولا به دو دلیل اتفاق می‌افتد:

  • عوض کردن URL صفحه
  • هدایت کاربر به صفحه‌ای دیگر

چگونه می توانیم وضعیت “Page with Redirect” را پیدا کنیم؟

بهترین راه برای یافتن وضعیت “Page with Redirect” استفاده از ابزار کنسول جستجوی گوگل است. برای این کار به قسمت Pages رفته و روی تب Not indexed کلیک کنید.

خطای page with redirect

سپس مطابق شکل زیر بر روی وضعیت خطای “Page with Redirect” کلیک کنید:

خطای page with redirect

این به شما لیستی از تمام صفحات وب سایت شما را نشان می دهد که صفحه را با Redirect برمی گرداند.

خطای “Page with Redirect”

 

وضعیت “Page with Redirect” چه زمانی عادی است؟

آنچه که درک آن مهم است این است که همیشه نیازی نیست صفحاتی را با وضعیت “Page with Redirect” اصلاح کنید. بعد از اینکه لینک‌های مربوط به این پیام را در سرچ کنسول مشاهده کردید، باید تصمیم بگیرید که آیا قصد دارید این لینک‌ها را نگه دارید یا حذف کنید. این سوال پیش می‌آید که آیا اصلا این خطاها نیاز به رفع شدن دارند یا نه؟

اگر صفحه مشکل خاصی ندارد و کاربران را به صفحه مورد نظرتان هدایت می‌کند، اصلا نیازی به حذف یا رفع خطا ندارید. تنها زمانی نیاز به رفع خطا خواهید داشت که متوجه شوید که صفحه به درستی کار نمی‌کند یا کاربران را به صفحه‌ی اشتباهی هدایت می‌کند. از آنجایی که هدف گوگل ایندکس کردن تنها یک نسخه از همان محتوا است، شما باید صفحات تکراری خود را بهینه سازی کنید تا کنترلی بر آنچه که در فهرست گوگل قرار می گیرد به دست آورید. یکی از راه های مقابله با محتوای تکراری این است که URL های تکراری را به نسخه اصلی محتوا هدایت کنید. همچنین هنگامی که محتوای چندین صفحه را در یک صفحه ادغام می کنید، استفاده از تغییر مسیرها ایده خوبی است.

تعریف
شما در حال انتقال وب سایت هستید. تغییر مسیر دائمی

صفحه شروع دیگر برای شما مهم نیست. شما نیازی به فهرست بندی آن ندارید و می خواهید بازدیدکنندگان شما همیشه به صفحه نهایی هدایت شوند. استفاده از 301 باعث می شود که اعتبار سئوی صفحه قبل به صفحه ی جدید منتقل شود.

301
شما به طور موقت از صفحه ی اصلی خارج شده اید و آن را با یک صفحه معادل  جایگزین می کنید.

تغییر مسیر موقت

صفحه شروع هنوز برای شما مهم است و باید ایندکس شود اما در حال حاضر، تمایل دارید که بازدیدکنندگان شما به صفحه دیگری هدایت شوند.

302

 

به طور معمول، گوگل Redirect 301 را به عنوان نشانه ای برای حذف صفحه از فهرست نمی بیند اما پس از مدتی (ما دقیقاً نمی دانیم چه زمانی)، با این حال، شروع به برخورد با تغییر مسیرهای 302 مانند تغییر مسیرهای دائمی 301 می کند. در نتیجه، ممکن است برخی از صفحات مهم از فهرست حذف شوند.

 

 

 

 

منبع:

https://www.onely.com/blog/how-to-fix-page-with-redirect/

https://rankmath.com/kb/page-with-redirect/

 

 

ادامه مطلب
11اسفند

بررسی امنیت در ERP

اسفند 11, 1401 نویسنده آوین آویسا کسب و کار

سیستم برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP)، یک نرم افزار کامپیوتری است که تمامی داده های ضروری و حیاتی بخش های اداری یک سازمان را در برمی گیرد. ازطرفی، سیستم‌های ERP، به مدیریت بهتر سازمان کمک می‌ کنند. زیرا، اجرای عملیات در سازمان را آسان‌ تر و بدون مشکل می‌سازد. مزیت این سیستم های همه‌ جانبه مانند نرم افزارهای ERP این است که هر بخش نیز سیستم جداگانه خود را دارد اما همه آنها یکپارچه شده اند و هر سیستم مستقیماً از طریق یک برنامه واحد با یک رابط مشترک قابل دسترسی است. بنابراین، تمام هدف ERP، یکپارچه سازی فرایندهای کسب و کار است. حال، این سیستم چگونه از داده ها در برابر حملات سایبری محافظت می کند؟ با این حال، مانند هر نوع سیستم کاملاً جامعی که چنین طیف وسیعی را پوشش می‌دهد، طبیعتاً نقاط ضعف و آسیب‌ پذیری وجود دارد که توجه به آن‌ها مهم است. ما در مقاله “نرم افزار ERP چیست؟“ از وبلاگ آوین آویسا، به طور جامع به تعریف ERP می پردازیم. این مقاله، با تجزیه و تحلیل دقیق سعی در انجام همین کار دارد و مشکلات رایج امنیت نرم افزار ERP و نکات مفید در مورد نحوه جلوگیری از آنها گردآوری شده است.

 

امنیت ERP به طور خلاصه

امنیت ERP مجموعه ای از اقدامات پیشگیرانه ای است که برای اطمینان از محافظت از سیستم ERP شما در برابر اقدامات غیرقانونی انجام می شود. به عبارت دقیق تر، یکپارچگی سیستم ERP شما را حفظ می کند.

صرف نظر از مزایای سیستم ERP، داشتن امنیت تمام داده های حیاتی در یک نرم افزار، از جمله داده هایی را در معرض خطر بالایی قرار می دهد و آسیب پذیری آن را در برابر مهاجم ها افزایش می دهد. اگر بتوانند هر بخشی از سیستم را به خطر بیاندازند، به اطلاعات و دارایی های ارزشمند سازمان دسترسی پیدا می کنند. به همین دلیل است که امنیت ERP برای ایمن سازی سازمان شما، یکی از تهدیدات خارجی اساسی است.

مشکلات امنیتی رایج در سیستم های ERP

آسیب پذیری رایج سیستم های ERP

تحقیقات اخیر نشان داده است که حملات سایبری به سیستم های ERP افزایش یافته است. زیرا نه تنها برای کسب و کار ضروری است، بلکه به دلیل ماهیت ماژولار بودن، تعامل بین فرآیندها و بخش های مختلف شرکت را تسهیل می کند. برخی از آسیب پذیری های رایج سیستم ERP که مهاجمان از آن استفاده می کنند شامل موارد زیر است:

1. پیچیدگی مجوز سیستم های ERP:

به دلیل دسترسی بسیاری از کاربران در سازمان به نرم افزار ERP، باعث افشای اطلاعات کسب و کار شما می شود. هنگامی که سیستم ERP خود را به ابزارهای شخص ثالث پیوند می دهید، مهم است که حقوق دسترسی را به درستی تنظیم کنید تا از خطرات امنیتی آن جلوگیری کنید. اگر حقوق دسترسی کامل به کاربر داده شود، ممکن است سیستم شما در برابر نقض داده ها آسیب پذیر باشد. قرار گرفتن داده ها و دیتاهای مهم یک سازمان در معرض آسیب، باعث ایجاد مشکلاتی می شود که به نوبه خود سفارشی کردن تنظیمات امنیتی را پیچیده تر می کند. هرچه پیچیده تر شود، احتمال خطا افزایش می یابد. ابزارهای ERP، دارای نقش‌ها و مجوزهای دسترسی هستند که تعیین می‌کنند کدام کاربران می‌توانند به چه اطلاعاتی دسترسی داشته باشند.

2. قرار گرفتن در معرض اینترنت:

به دلیل افزایش حملات سایبری به سیستم های ERP، فروشندگان سیستم های ERP تمایل دارند هر از چند گاهی آسیب پذیری ها را برطرف کنند. همچنین، اغلب سیستم های ERP مبتنی بر فضای ابری، به روز رسانی خودکار و ادغام آسان با برنامه های شخص ثالث را ارائه می دهد. با این حال، نرم افزار های Cloud ERP، قابل دسترسی به اینترنت هستند و بنابراین خطر امنیتی بالاتری را برای داده های قابل دسترسی تحت وب به همراه دارند. بنابراین، سازمان‌ ها باید حساب‌های کاربری را ایمن‌تر نگه دارند و با استفاده از راه‌حل‌های ابری خصوصی یا ترکیبی، نقاط ورودی کمتری برای نقض امنیت سایبری داشته باشند. ما در مقاله “مقایسه نرم افزار ERP ابری و نصبی“ از وبلاگ آوین آویسا، به طور جامع به بررسی انواع ERP می پردازیم.

3. فقدان کارکنان آموزش دیده:

اکثر سازمان هایی که از سیستم های ERP استفاده می کنند به کارکنانی مجهز نیستند که از امنیت سیستم های ERP آگاه و به اندازه کافی آموزش دیده باشند. به عنوان مثال، اگر کاربران سیستم های ERP اطلاعات خود را به درستی به روز نکنند، می تواند باعث نشت در امنیت سیستم شود. این امر خطر تهدید چنین سازمان هایی را افزایش می دهد. به دنبال موارد فوق، مطمئناً ارزش دارد که مسائل امنیتی را با جزئیات بیشتری در نظر بگیرید. در برخی موارد، به احتمال زیاد ناشی از استفاده نادرست از نرم افزار است که می تواند عدم درک سیستم ERP به عنوان یک کل یا می تواند عدم درک آنچه از نظر امنیت توسط سازمان انتظار می رود باشد. این امر به ویژه در مورد افرادی که تازه استخدام شده اند که دانش عمیقی از فرآیندهای داخلی ندارند صادق است.

4. پیچیدگی استفاده از نرم افزار:

یک ابزار ERP فرآیندها را از چندین بخش در یک محیط کاری ترکیب می کند. این ابزارها، اغلب دارای بخش های قابل تنظیم و گزینه های سفارشی سازی برای برآوردن نیازهای منحصر به فرد کاربران هستند. برخی از کاربران ممکن است با این ویژگی آشنا نباشند و این ممکن است منجر به اشتباهات کاربر شود که به ایمنی زیرساخت آسیب می رساند و باعث ایجاد مشکلات امنیتی می شود. بنابراین، همه کارکنان باید نحوه استفاده از سیستم های ERP را آموزش ببینند.

5. به روز رسانی های نرم افزار:

به روز رسانی خودکار سیستم های ERP برای به حداقل رساندن خطرات مرتبط با نرم افزارهای قدیمی ضروری است. برای رفع نقاط ضعف نرم افزار و آسیب پذیری های شناخته شده، معمولاً نیاز به بروزرسانی دارید. بنابراین، سیستم هایی ERP که هنوز به روز نشده اند، در معرض خطر حملات سایبری قرار دارند. برای جلوگیری از این خطر امنیتی، مهم است که نرم افزارهای ERP  مناسبی را انتخاب کنید که به طور خودکار به روز شوند. بنابراین، بهتر باشد به دنبال یک به‌ روزرسانی خودکار باشید که هر به‌روزرسانی نرم‌افزاری را در صورت وجود اعمال می‌ کند. 

6. احراز هویت واحد:

شکستن رمز عبور یکی از رایج‌ ترین مسائل هک سیستم است، بنابراین واقعاً منطقی نیست که از مهم‌ترین، حساس‌ترین و محرمانه‌ترین داده‌های تجاری خود، با استفاده از گذرواژه‌هایی که می‌توانند به راحتی به سرقت رفته یا سریع شکسته شوند، محافظت کنیم. بسیاری از سیستم های ERP برای دسترسی به حساب های کاربری فقط به احراز هویت نیاز دارند. بنابراین، یک رویکرد امن تر برای محافظت از سازمان شما، انتخاب سیستمی است که تنها به احراز هویت چند عاملی (MFA) نیاز دارد. MFA یک مرحله ی اضافی از احراز هویت را برای تأیید هویت هر کاربر اضافه می کند و اطمینان می دهد که تنها افراد مجاز می توانند به سیستم ERP دسترسی داشته باشند.

چگونه امنیت ERP به محافظت از کسب و کار شما کمک می کند؟

بهترین روش ها برای ایمن سازی سیستم ERP شما

موارد زیر برخی از بهترین روش هایی است که کسب و کار شما می تواند برای ارتقای امنیت ERP و جلوگیری از خطرات استفاده کند:

1. رمز عبور ایمن داشته باشید:

اطمینان از ایجاد و استفاده خوب رمز عبور یکی از بهترین روش های اصلی است و کمک می کند که قرار گرفتن در معرض اطلاعات سازمان شما محدود شود. استفاده از فرآیند احراز هویت 2 مرحله ای توسط هر کارمند نیز یک مزیت اضافی است که به جلوگیری از اشتراک گذاری رمزهای عبور کمک می کند و از داده های حساس محافظت می کند.

2. به برخی از اعضای تیم دسترسی کامل بدهید:

این کار را می توان با مجوز مبتنی هر بر نقش هر کاربر انجام داد و تضمین می‌کند که اطلاعات حیاتی تغییر نمی‌کند یا به اشتباه منتقل نمی‌ شود. حتی زمانی که کارکنان جدید در بخش‌ های مختلف استخدام می شوند، مجوز مبتنی بر هر کاربر تضمین می‌ کند که داده‌های حیاتی ایمن نگه داشته می‌شوند.

3. تلاش برای جلوگیری از آسیب های داخلی و خارجی:

بدون شک داشتن کارکنان آموزش دیده و آگاه یک نیاز اساسی است. زیرا کمک زیادی به کاهش بروز خطا می کند. همچنین، مطمئن شوید که سیستم ERP شما از خطرات خارجی محافظت می شود. وجود نرم‌افزاری که می‌ تواند تقلب را شناسایی کند، یکپارچگی داده‌ها را حفظ کند، از نشت اطلاعات جلوگیری کند و از مهاجمان سایبری جلوگیری کند، نیاز اساسی است.

 

 

نتیجه

اگرچه تعدادی از عوامل امنیتی وجود دارد که باید هنگام اجرای یک سیستم ERP جدید در نظر گرفت. با این حال، مهم است که به خاطر داشته باشید که ERP دارای امنیت بالا و مزایای زیادی است. با این حال، ضروری است که سازمان‌ ها به امنیت سایبری توجه داشته باشند و فقط به نرم افزار ERP متکی نباشند. شما کاربر گرامی، در صورتی که تجربه ای در زمینه خرید و پیشنهادی در مورد سیستم های ERP دارید، در بخش نظرات با ما و سایر دوستان به اشتراک بگذارید.

 

 

 

منبع:

https://intelliworx.co/au/blog/why-erp-security-is-important/

https://fastestvpn.com/blog/what-is-erp-security-and-how-can-you-prevent-risks/

https://www.comparethecloud.net/articles/7-common-erp-system-security-problems-safety-steps/

https://www.business-software.com/blog/6-common-erp-security-problems-avoid/

 

ادامه مطلب
03اسفند

URL چیست و از چه اجزایی تشکیل شده است؟

اسفند 3, 1401 نویسنده آوین آویسا سئو

زمانی که روی یک لینک در یک وب سایت کلیک می کنید یا آدرس یک وب را در مرورگر خود تایپ می کنید، یک URL است. URL مخفف Uniform Resource Locator است که عبارت دیگری برای آدرس وب سایت یا منبع موجود در آن است. در تئوری، هر URL معتبر به یک منبع منحصر به فرد اشاره می کند. این مکانیسمی است که توسط مرورگرها برای بازیابی هر منبع منتشر شده در وب استفاده می شود. چنین منابعی می تواند یک صفحه HTML، یک سند CSS و یا یک تصویر باشند. در عمل، استثنائاتی نیز وجود دارد که URL به منبع یا صفحه ای اشاره می کند که دیگر وجود ندارد (در چنین مواقع با error 404 مواجهه می شوید) یا ری دایرکت شده است. از آنجایی که منبع نشان‌ داده‌ شده توسط URL مدیریت می‌ شوند، این بر عهده مالک وب سایت است که آن منبع و URL مرتبط با آن را به دقت مدیریت کند. برای درک بهتر، آن را مشابهه یک آدرس خیابان در نظر بگیرید که هر قسمت از آن، به عنوان بخش های یک آدرس است و هر بخش اطلاعات متفاوتی به شما می دهد. در این مقاله، قسمت های مختلف یک URL و آنچه می توانیم از آن بیاموزیم را بررسی خواهیم کرد. یک آدرس وب سایت ساده، حداقل 3 قسمت (مانند https://avinavisa.ir) و یک URL پیچیده حداکثر 6 قسمت دارد که 6 بخش آن عبارتند از:

1. طرح (scheme)
2. نام دامنه (Domain name): Sub domain,
3. Port
4. مسیر (Path to resource)
5. پارامتر (Parameters)
6. anchor
هر وب سایتی که تا به حال بازدید کرده اید، حداقل 3 قسمت از این 6 قسمت را دارد. با این حال، تا به امروز، احتمالاً آن ها را بررسی نکرده اید. اگر قصد دارید یک وب سایت داشته باشید، حتی اگر خودتان برنامه ای برای طراحی آن نداشته باشید، دانستن کمی در مورد آناتومی یک آدرس اینترنتی (URL) می تواند برایتان مفید باشد. شما ممکن است به یک نشانی اینترنتی مثل یک آدرس پستی معمولی فکر کنید که پروتکل نشان‌دهنده خدمات پستی است که می‌خواهید از آن استفاده کنید، نام دامنه برابر نام شهر یا شهرستان است، مسیر نشان‌دهنده اطلاعات اضافی مانند تعداد آپارتمان در ساختمان است، و در نهایت انکر برابر نماینده شخص واقعی است که شما در نامه خود به اسم او به عنوان فرد گیرنده اشاره کرده اید.

URL چیست و از چه اجزایی تشکیل شده است؟قسمت های تشکیل دهنده یک URL

هر URL را می توان در نوار آدرس مرورگر تایپ کرد تا به آن بگوید صفحه یا منبع مرتبط را بارگیری کند. یک URL از قسمت های مختلفی تشکیل شده است. وجود برخی از بخش ها اجباری و برخی دیگر اختیاری است. در ادامه به مهم ترین قسمت های مختلف یک URL می پردازیم.

بخش های تشکیل دهنده یک URL

1. طرح (Scheme):

طرح که به عنوان پروتکل نیز شناخته می شود، به مرورگر شما نشان می دهد که URL چه نوع آدرسی است تا مرورگر به درستی به آن متصل شود. انواع مختلفی از این پروتکل ها وجود دارد و معمولا برای وب سایت ها پروتکل HTTPS یا HTTP که مخفف پروتکل انتقال ابرمتن (Hypertext Transfer Protocol) است، استفاده می شود. شما برای آدرس دادن به صفحات وب به یکی از این دو نیاز دارید. به هر حال، https نسخه امن http است. پروتکل های دیگر عبارتند از پروتکل انتقال فایل (ftp) (File Transfer Protocol) برای انتقال فایل ها و پروتکل ساده نامه رسانی (SMTP) (Simple Mail Transfer Protocol) که توسط سرورهای پست برای ارسال ایمیل استفاده می شود. همچنین، یکی از نمونه‌های URL که از این اعتبار استفاده نمی‌ کند، سرویس گیرنده ایمیل (mailto:contact@avinavisa.com) است که شامل یک طرح می باشد اما از مؤلفه مرجع استفاده نمی کند.

مرورگر معمولاً پروتکل را در نوار آدرس نشان نمی‌دهد. بنابراین، هنگام تایپ آدرس وب نیازی به تایپ پروتکل ندارید. با این حال، هنوز هم همیشه بخشی از URL است اما نمایش داده نمی شود. بنابراین، می توانید با نام دامنه شروع کنید.

 

بخش های تشکیل دهنده یک URL
2. authority:
یکی از مهمترین جنبه های ساخت هر وب سایت، انتخاب دامنه مناسب است. به زبان ساده، نام دامنه متنی است که کاربر در پنجره مرورگر خود تایپ می کند تا به یک وب سایت خاص برسد. همچنین، برای هر وب سایت، نام دامنه یک آدرس منحصر به فرد است و معمولاً از نام وب سایت (website name) و پسوند نام دامنه (domain name extension) تشکیل شده است. به عنوان مثال، نام دامنه Avinavisa.ir، به صورت “Avinavisa” و پسوند آن “ir” است. بنابراین، انتخاب یک دامنه مناسب، برند شما را تقویت می کند و به مخاطبان شما کمک می کند تا وب سایت شما را پیدا کنند.
نام دامنه برجسته ترین قسمت یک آدرس وب سایت است. به طور معمول، صفحات مختلف در یک سایت با استفاده از نام دامنه تشکیل می شوند. به عنوان مثال، همه صفحات این سایت، نام دامنه Avinavisa.ir را به اشتراک می گذارند.

 

بخش های تشکیل دهنده یک URLبخش های دامنه یک URL:

هر بخش از دامنه که با یک نقطه از هم جدا شده است که دامنه (domain) یک URL را تشکیل می دهد. بخش سمت راست دامنه Top level نامیده می شود و بخش اصلی و میانی آن دامنه domain name و بخش چپ Sub domain نامیده می شود.

بخش های تشکیل دهنده یک URL

    • زیر دامنه (The subdomain):

رایج ترین بخش دامنه، زیردامنه “www” می باشد که نمادی کلی برای هر منبعی در وب می باشد. با این حال، مشخص کردن نوع منبعی که مرورگر باید ارائه دهد معمول است. توجه داشته باشید که در اکثر URL ها، دامنه www را می توان حذف کرد. درنهایت، Google.com و www.google.com به یک صفحه منتهی می شوند. این را هم در نظر داشته باشید که سایر زیر دامنه ها را نمی توان حذف کرد. برای مثال، همه صفحات زیر news.google.com به زیر دامنه news در URL نیاز دارند.

    • نام دامنه (The domain name):

نام دامنه، نام اصلی وب سایت است. “Avinavisa” در “Avinavisa.ir” یا “google” در “google.com” نام اصلی آن سایت است. ازطرفی، نام دامنه باید منحصر به فرد باشد. زیرا به معنای واقعی کلمه آدرس یک وب سایت را تعیین می کند. در گذشته، برای رفتن به یک سایتی باید آدرس IP را برای رفتن به یک سایت خاص تایپ می‌کردید اما امروزه، کلمات به جای آن استفاده می شود. زیرا به خاطر سپردن آنها راحت تر است.

    • دامنه سطح بالا (The top level domain) (TLD):

بخش The top level domain یا به اختصار TLD، به عنوان پسوند دامنه نیز شناخته می شود. این “com” است که در انتهای آدرس های وب سایت های ساده مانند bing.com ظاهر می شود و مشخص می کند که چه نوع محتوایی در وب سایت خواهد بود.

هر پسوند متناسب زمینه فعالیت وب سایت ها متفاوت هست و حتی هر کشور، پسوند مخصوص به خود را دارد که برای ایران ir. می باشد. نام دامنه با پسوندهای مختلفی موجود است که مشهورترین آن com. است. در حال حاضر، معروف‌ ترین و پرکاربرد‌ترین پسوند برای دامنه در دنیا com. می‌باشد که مخفف کلمه commercial به معنای تجاری است. اگرچه در ابتدا دامنه com. برای اهداف تجاری ارائه می‌شد اما با توجه به آزاد بودن ثبت دامنه com. برای عموم، این دامنه برای مقاصد غیر تجاری نیز استفاده می‌شود. این دامنه محبوب‌ترین دامنه در اینترنت است که سرعت رشد بسیار زیادی دارد.

در حالی که org. معمولاً برای نشان دادن اینکه وب‌سایت متعلق به یک سازمان است استفاده می‌شود. وقتی نوبت به خرید دامنه می رسد، پسوند دامنه می تواند تصمیم بگیرد که چقدر گران است. برای مثال، vegas. گران‌تر از com. یا net. است.

 پسوندهای متنوع مانند net. و tv. و info. با کاربری های تجاری، محلی و تخصصی وجود دارند که در زمان انتخاب نام دامنه می‌توان از میان آن‌ها یکی را انتخاب کرد.

 

3. Port

Port، یک کانالی است که برای اهداف خاصی استفاده می شود. سرورها، از پورت های متفاوتی استفاده می کنند. به عنوان مثال، پورت های وب سرور با پورت های سرور فایل متفاوت است. پورت پیش‌ فرض برای سرورهای استاندارد HTTP، 80  است، در حالی که وب‌ سایت‌های امن از HTTPS استفاده می‌ کنند که به شماره پورت 443 نیاز دارد. مرورگرها، برای دسترسی به منابع روی آن سرور باید به یک پورت خاص متصل شوند.

بخش های تشکیل دهنده یک URL
4. مسیر فایل (Path to resource)

مسیر فایل به محل دقیق یک صفحه، پست، فایل یا دارایی دیگر اشاره دارد. این مسیر که اغلب فقط resource نامیده می شود، به مرورگر شما می گوید که یک صفحه خاص را بارگیری کند و مسیر منبع موجود در وب سرور است. URL هایی که بدون مسیر فایل به نام دامنه ختم می شوند، معمولاً یک صفحه اصلی را بارگیری می کنند که برای کمک به شما در پیمایش به صفحات خاصی در سایت طراحی شده است. اغلب، اگر نمی توانید مسیر فایل را برای یک صفحه خاص به خاطر بسپارید. بنابراین، می توانید به صفحه اصلی بروید و آن را جستجو کنید اما دامنه همراه با resource، یک صفحه خاص و مربوطه را بارگیری می کند که هر صفحه URL مخصوص به خود را دارد.

 

بخش های تشکیل دهنده یک URL

 

4. پارامتر (Parameters)

برخی از URL ها شامل رشته ای از کاراکترها بعد از Path هستند که با علامت سوال شروع می شود که رشته پارامتر نام دارند. پارامترها مقادیر واقعی هستند که هنگام جستجو انجام می شود. پارامتر می تواند عبارت جستجو، یک عدد، یک مقدار رمزگذاری شده یا هر داده دیگری باشد که در پایگاه داده یافت می شود. احتمالاً متوجه شده اید که این قسمت از URL پس از جستجو در Google یا YouTube در نوار آدرس شما ظاهر می شود.

key1=value1&key2=value2? پارامترهای اضافی ارائه شده به وب سرور هستند. این پارامترها لیستی از جفت‌های key/value هستند که با علامت & از هم جدا شده‌اند. وب سرور می تواند از این پارامترها برای انجام کارهای اضافی قبل از بازگرداندن منبع استفاده کند. هر وب سرور، قوانین خاص خود را در مورد پارامترها دارد و تنها راه قابل اعتماد برای دانستن اینکه آیا یک وب سرور خاص در حال مدیریت پارامترها است یا خیر این است که از مدیریت وب سرور سؤال کنید.

 

 

بخش های تشکیل دهنده یک URL

5. Anchor

SomewhereInTheDocument# انکر بخش دیگری از قسمت های مختلف یک URL است. یک لنگر نشان‌ دهنده نوعی جداسازی داخل منبع است، که به مرورگر دستور می‌دهد تا محتوای واقع در نقطه ای که ” bookmarked ” شده است را نشان دهد. مثلا در یک سند HTML، مرورگر به نقطه‌ای که انکر در آن تعریف می‌شود و در یک سند صوتی یا تصویری، به جایی که انکر نشانگر آن است حرکت می‌کند. شایان‌ذکر است که بخش بعد از # که به عنوان شناسه قطعه نیز شناخته می‌شود، هرگز با درخواست به سرور ارسال نمی‌شود.

 

 

بخش های تشکیل دهنده یک URL

 

نتیجه

هنگامی که این عناصر با هم ترکیب شوند، یک URL را تشکیل می دهند. به خاطر داشته باشید که این موارد رایج ترین قسمت های مختلف یک آدرس اینترنتی (URL) هستند. اگرچه، بخش‌های دیگر نیز وجود دارد اما این شش بخش هستند که اغلب می‌بینید و معمولاً می‌توانند بیشترین اطلاعات را در اختیار شما قرار دهند. اگرچه ممکن است ساختار یک آدرس وب برای بیننده معمولی بی اهمیت به نظر برسد اما آنها برای بهینه سازی موتورهای جستجو (SEO) و برای افزایش تجربه کاربر (UX) مهم هستند.

 

 

 

منبع:

https://designpowers.com/blog/url-best-practices

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Learn/Common_questions/Web_mechanics/What_is_a_URL

https://edu.gcfglobal.org/en/internetbasics/understanding-urls/1/

https://www.cloudflare.com/learning/dns/glossary/what-is-a-domain-name/

https://medium.com/@joseph.pyram/9-parts-of-a-url-that-you-should-know-89fea8e11713

 

ادامه مطلب
28بهمن

مقایسه ERP و SAP

بهمن 28, 1401 نویسنده آوین آویسا کسب و کار
هر کسب و کاری در هر مقطع زمانی به سیستم مدیریتی نیاز دارد تا جریان اطلاعات را تسهیل کرده و تمام منابع درون سازمان را مدیریت کند و به طور کارآمد فرآیندهای کلی کسب و کار را بهبود بخشد. به طور خلاصه، کسب‌ و کارها به پیاده‌ سازی یک سیستم ERP (برنامه‌ریزی منابع سازمانی) نیاز دارند که اطلاعات داخلی و خارجی مرتبط با سازمان را به منظور افزایش بهره‌ وری و بهبود عملکرد، به کار گیرد. ERP را می توان به عنوان یک رویکرد خاص برای یکپارچه سازی فرآیندهای سیستم در نظر گرفت. از سوی دیگر، اصطلاح SAP به محصولات یک شرکت به نام SAP AG مربوط می شود. محصولات این شرکت عمدتا بر برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP) متمرکز است. محصول اصلی این شرکت MySAP ERP است. بنابراین، SAP-ERP فقط یک نوع راه حل ERP است.
به طور خلاصه، اساسا ERP یک مجموعه نرم افزاری از برنامه های کاربردی مختلف است که شامل مدیریت فرآیندهای تجاری می شود اما SAP یک شرکت توسعه نرم افزار است که راه حل های نرم افزاری ERP را در بازار ارائه می دهد. در این مقاله به مقایسه ERP و SAP می پردازیم.

مقایسه نرم افزار ERP و SAP

ERP چیست؟

ERP، مخفف Enterprise Resource Planning، نرم افزار مدیریت فرآیند کسب و کار است که به سازمان ها این امکان را می دهد تا فرآیندهای مختلفی را که برای اجرای یک کسب و کار ضروری هستند، در یک سیستم جامع به منظور افزایش بهره وری و بهبود عملکرد ادغام کنند. نرم افزار ERP، اساساً مجموعه ای از برنامه های کاربردی یکپارچه است که برای مدیریت عملکردهای کلیدی یک تجارت از جمله حسابداری، مدیریت موجودی و سفارش، منابع انسانی و غیره طراحی شده است و همه این ماژول های اساسی را در یک سیستم متمرکز به منظور ساده کردن فرآیندها و جریان اطلاعات در کل سازمان تجاری ادغام می کند. ERP یک نرم افزار کاربردی است که چندین بخش عملکردی یک کسب و کار را ادغام می کند. به طور خلاصه، ERP یک فناوری است که فرآیندهای اصلی کسب و کار یک سازمان را تسهیل می‌ کند. 

ویژگی اصلی همه سیستم های ERP این است که همه آنها بر روی یک رویکرد پایگاه داده مشترک کار می کنند که این پایگاه داده قادر به انجام عملکردهای متعدد و در عین حال قابل استفاده توسط واحدهای تجاری یا فرآیندهای مختلف است. اگر علاقه مند به یادگیری بیشتر در مورد سیستم های ERP هستید، ما در مقاله “ERP چیست و از چه اجزایی تشکیل شده است؟“ از وبلاگ آوین آویسا، به طور جامع به تعریف آن می پردازیم.

 

SAP چیست؟

SAP چیست؟

SAP مخفف Systems, Applications and Products in Data Processing به معنای سیستم ها، برنامه ها و محصولات در پردازش داده ها است. سیستم یکپارچه برنامه ریزی منابع سازمانی SAP، راهکار مرتبط ساختن توابع درون سازمانی به بخش های دیگر سازمان است تا روند کسب و کارها را هموار سازد و تمام منابع سازمان را یکپارچه نماید. این یکپارچه سازی با استفاده از ماژول های تعاملی انجام می شود و ماژول های تعاملی امکانی را فراهم می کنند تا یک دپارتمان خاص بتواند برای انجام و تکمیل وظایف خود، از اطلاعات مورد نیاز دپارتمان های دیگر، استفاده بکند. بنابراین، فرآیندهای اصلی کسب و کار را با هر عملکرد مرتبط با ماژول مربوطه در SAP ادغام می کند. ماژول های SAP مختلفی وجود دارند که اطلاعات را در یک سیستم یکپارچه بر اساس فرآیندهای تعریف شده به اشتراک می گذارند. این ماژول ها، داده ها را از جنبه های مختلف کسب و کار جمع آوری و ادغام می کنند. ماژول های SAP که بیشتر اجرا شده اند، عبارتند از:

  • مدیریت منابع انسانی و منابع (HRM)
  • فروش و توزیع (SD)
  • مدیریت مواد (MM)
  • برنامه ریزی تولید (PP)
  • مدیریت کیفیت (QM)
  • حسابداری مالی (FI)
  • و …

 

تاریخچه SAP

SAP، یک شرکت چندملیتی اروپایی است که توسط Tsira ،Plattner ،Hector ،Hope و Wellenreuter در سال 1972 تاسیس شد. در ابتدا، با نام توسعه برنامه تجزیه و تحلیل سیستم (Systemanalyse Programmentwicklung) معروف شد که بعدها به اختصار SAP نام گرفت. SAP، یکی از تولید کنندگان پیشرو نرم افزار در جهان برای مدیریت فرآیندهای کسب و کار و توسعه نرم افزارهایی است که پردازش داده ها و جریان اطلاعات موثر در سازمان ها را تسهیل می کند. این شرکت، یک غول نرم‌افزاری چندملیتی آلمانی است که به دلیل ساخت نرم‌افزار برنامه‌ریزی منابع سازمانی (ERP) برای مدیریت فرآیندهای تجاری و روابط با مشتری شناخته شده است. همچنین، بزرگترین فروشنده نرم افزارهای ERP در جهان و پیشرو در برنامه های تجاری است. این شرکت مجموعه نرم‌افزاری از برنامه‌های کاربردی فرآیند کسب‌ و کار را ارائه می‌ کند که در شرکت‌های بزرگ یا متوسط پیاده‌سازی می‌ شوند تا راهکارهای نهایی برای لجستیک، توزیع، مالی و موجودی‌ ها را ارائه دهند. هدف از تاسیس آن، توسعه راهکارهای نرم افزاری برای مدیریت روابط با مشتری و عملیات تجاری است. SAP دارای بیش از 230 میلیون کاربر ابری، بیش از 100 نرم افزار که تمامی عملکردهای تجاری را پوشش می دهد و بزرگترین مجموعه ابری در بین تمام ارائه دهندگان است.

امروزه، ابزارهای SAP ERP، جزو بهترین‌ ها در این زمینه محسوب می‌ شوند. SAP ERP یک نرم افزار برنامه ریزی منابع سازمانی است که توسط شرکت آلمانی SAP SE توسعه یافته است و وظایف کلیدی تجاری یک سازمان را در برمی گیرد. آخرین نسخه SAP ERP، در سال 2006 در دسترس قرار گرفت. با این حال، جدیدترین بسته SAP 8 برای SAP ERP 6.0 در سال 2016 منتشر شد.

 

SAP چیست؟

 

مقایسه بین ERP و SAP

نرم‌افزار ERP مجموعه‌ ای از برنامه‌های کاربردی فرآیند کسب‌وکار است که به کسب‌ و کارها کمک می‌کند تا عملکردهای اصلی و جریان اطلاعات را در یک سیستم یکپارچه برای مدیریت بهتر فرآیندهای کسب‌وکار ادغام کنند و در نتیجه هزینه‌ های اداری را کاهش دهند. SAP یک شرکت چند ملیتی است که نرم افزار مدیریت کسب و کار از جمله سیستم ERP را تولید می کند.

 

1. مقایسه ERP  و SAP از نظر تعریف:

همانطور که گفته شد ERP مخفف Enterprise Resource Planning است و یک سیستم مدیریت فرآیند کسب و کار است که تمام فرآیندهای اصلی کسب و کار یک سازمان را به منظور ساده کردن فرآیندها و اطلاعات در سراسر سازمان به صورت خودکار و یکپارچه در یک پایگاه داده مشترک ادغام می کند. SAP (سیستم ها، برنامه ها و محصولات در پردازش داده ها) را می توان به عنوان محصولات ارائه شده توسط شرکت SAP AG نام برد. SAP یکی از بزرگترین ارائه دهندگان نرم افزار ERP در جهان است.

2. مقایسه ERP و SAP از نظر کاربرد:

ERP اساسا یک مجموعه نرم افزاری از برنامه های کاربردی مختلف است که شامل مدیریت فرآیندهای تجاری می شود. SAP یک شرکت توسعه نرم افزار است که راه حل های نرم افزاری ERP را در بازار ارائه می دهد. ERP ابزاری است که برای مدیریت فرآیندهای تجاری در صنایع مختلف استفاده می شود.

3. مقایسه ماژول های ERP و SAP :

ماژول های اساسی نرم افزار ERP عبارتند از تدارکات، امور مالی و حسابداری، مدیریت منابع انسانی، تولید، مدیریت سفارش، مدیریت زنجیره تامین، CRM، مدیریت موجودی و مدیریت انبار. بطوریکه هر ماژول برای برآوردن نیازهای تجاری خاص طراحی شده است. درحالی که ماژول های SAP، عبارت است از:

حسابداری مالی (FI)
مدیریت زنجیره تامین مالی (FSCM)
کنترل (CO)
مدیریت مواد (MM)
فروش و توزیع (SD)
اجرای لجستیک (LE)
برنامه ریزی تولید (PP)
مدیریت کیفیت (QM)

نمودار مقایسه  ERP و SAP به طور خلاصه:

مقایسه نرم افزار ERP و SAP

 

نتیجه:

یک سیستم ERP مجموعه نرم افزاری از برنامه های کاربردی فرآیند کسب و کار است که توسط شرکت نرم افزار جهانی SAP SE توسعه یافته است و راه حل های نرم افزاری ERP را در بازار ارائه می دهد. سیستم های ERP وظایف ضروری تجاری را که توسط یک سازمان انجام می شود یکپارچه می کنند. با استفاده از ERP، هر بخش نیز سیستم جداگانه خود را دارد اما همه آنها یکپارچه شده اند و هر سیستم مستقیماً از طریق یک برنامه واحد با یک رابط مشترک قابل دسترسی است. شرکت SAP با ارایه راهکارهای متنوع در حوزه های فرآیندی مختلف با قابلیت یکپارچگی و ماژولار بودن، این امکان را فراهم ساخته که مشتریان بتوانند حوزه های فرآیندی خود را در فازهای مختلف پیاده سازی نمایند و به نوعی ریسک های پروژه را مدیریت نمایند. به عنوان یک کسب و کار، باید بررسی کنید که کدام یک به بهترین وجه با نیاز شما مطابقت دارد و چگونه می توانید از آنها به عنوان سیستم های جداگانه یا یکپارچه برای نیازهای خاص خود استفاده کنید.

 

 

 

منبع:

https://www.stechies.com/u-mean-sap/

http://www.differencebetween.info/difference-between-sap-and-erp

https://www.geeksforgeeks.org/differences-between-erp-and-sap/

https://www.indeed.com/career-advice/finding-a-job/what-is-sap

http://www.differencebetween.net/business/difference-between-erp-and-sap/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ادامه مطلب
15بهمن

مزایای پیاده سازی نرم افزار ERP برای کسب و کار

بهمن 15, 1401 نویسنده آوین آویسا کسب و کار

فارغ از کوچک یا بزرگ بودن کسب و کارتان، ERP می تواند مزایای بی شماری را برای شرکتتان داشته باشد. برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP)، مجموعه ای از برنامه های قابل تنظیم است که به کسب و کارها کمک می دهد تا بتوانند فرآیندهای خود را یکپارچه و مدیریت کنند. در این مقاله، به بررسی مهم ترین مزایای نرم افزار ERP برای کسب و کار می پردازیم.

ERP نرم افزاری است که برای سهولت کارکرد های روزانه سازمان از لجستیک (logistic) تا مدیریت طراحی شده است. بدون ERP، هر بخش شرکت دارای یک سیستم مجزا خواهد بود که متناسب با وظایف و اهداف آن بخش خاص می باشد. سیستم برنامه ریزی منابع سازمانی، عاملی کلیدی در یکپارچه سازی کسب و کار یک شرکت می باشد و تقاضای گسترده آن نشان می دهد که چقدر این نرم افزار برای یک سازمان موفق حیاتی است.

سیستم های ERP چگونه کار می کنند؟

در ابتدایی‌ ترین مفهوم، نرم‌افزار ERP ابزاری است که پایگاه‌ داده اطلاعات شرکت را متمرکز می‌ کند، وظایف معمول را بصورت خودکار انجام می دهد و فرآیندهای تجاری را ساده می‌ کند. یک نرم افزار برنامه ریزی منابع سازمانی، سیستم های نرم افزاری مختلف را برای سازمان های بزرگ به هم متصل می کند. بدون سیستم ERP، هر بخش دارای یک سیستم خاص است که برای وظایف متمایز بهینه شده است. چنین نرم افزاری ارتباط و به اشتراک گذاری اطلاعات را بین بخش های مختلف آسان تر می کند. هدف نهایی در استفاده از این نرم افزار، بهینه و یکپارچه سازی عملیات است و به دلیل ماهیت ماژولار بودن، تعامل بین فرآیندها و بخش های مختلف شرکت را تسهیل می کند. درنهایت، این اهداف می تواند منجر به افزایش درآمد و کارایی و در عین حال بهبود ارتباطات در کسب و کار شود.

نرم افزار ERP منحصر به فرد است و بسیاری از جنبه های مختلف یک تجارت را در بردارد. ERP اطلاعات مربوط به وضعیت و فعالیت بخش های مختلف را جمع آوری می کند. با این حال توصیه می کنیم، اگر علاقه مند به یادگیری بیشتر در مورد سیستم های ERP هستید، ما در مقاله “ERP مخفف چیست و از چه اجزایی تشکیل شده است؟“ از وبلاگ آوین آویسا، به طور جامع به تعریف آن می پردازیم.

مزایای پیاده سازی نرم افزار ERP برای کسب و کارمزایای نرم افزار ERP:

اکنون که اصول اولیه را پوشش داده‌ ایم، زمان آن رسیده است که به چرایی پیاده‌ سازی نرم‌ افزار ERP در سراسر جهان و مزایای استفاده از سیستم ERP بپردازیم.

سیستم های ERP برای بسیاری از سازمان ها همانند یک دارایی هستند. اجرای فرآیندهای تجاری روانتر با یکپارچه سازی و محافظت از اطلاعات شما، همچنین خودکار کردن فرآیندها و تولید گزارش های قابل فهم از جمله مزایای ERP است. با این قابلیت ها، عملیات روزانه و برنامه ریزی بلندمدت شما کارآمدتر می شود.

در زیر چندین مورد از مهمترین مزایای استفاده از سیستم ERP آورده شده است:

مزایای پیاده سازی نرم افزار ERP برای کسب و کار
1. صرفه جویی در هزینه ها

برای صاحبان مشاغل، قانع‌ کننده‌ ترین دلیل برای خرید یک سیستم ERP این است که هزینه‌ های کلی را کاهش می‌ دهد. اتوماسیونی که در مورد آن صحبت می کنیم، می تواند بسیاری از هزینه های اداری و عملیاتی را کاهش دهد یا حتی از بین ببرد. به عنوان مثال، ورود دستی داده ها یا فرآیندهایی که به دنباله های کاغذی طولانی نیاز دارند، اغلب با این نرم افزار حذف می شوند. به جای وارد کردن دستی داده ها، این برنامه به شما این امکان را می دهد که یک بار آن ها را وارد کرده و به بخش های دیگر منتقل کنید. همچنین می توانید اقدامات اضافی مانند تهیه گزارش، تخصیص فاکتور، حقوق و دستمزد کارمندان و غیره را ساده کنید و با این حال در وقت خود صرفه جویی کنید.

باید توجه کرد، بسته به نیاز کسب و کار، یک ERP می تواند از چند صد دلار تا صدهزار دلار هزینه داشته باشد. با این حال، اگر به درستی اجرا شود، این یک سرمایه گذاری ارزشمند است که در دراز مدت باعث صرفه جویی در پول شما می شود. راه های بی شماری نیز وجود دارد که یک سیستم ERP می تواند هزینه های شما را کاهش دهد. به همین دلیل است که این راه حل ها اغلب دارای بازگشت سرمایه سریع هستند.

2. دید کامل و اطمینان از داده ها را فراهم می کند.

دستیابی به اطلاعات شفاف و قابل اعتماد از مزایای کلیدی نرم افزار ERP است. نرم افزار ERP با ایجاد دسترسی آسان به داده های هر بخش، امکان دسترسی کامل به هر فرآیند حیاتی در کسب و کار را فراهم می کند. به عنوان مثال، با دانستن دقیق وضعیت میزان موجودی، می توانید سرمایه در گردش خود را در سطح دقیق تری کنترل کنید.

علاوه بر این، در دسترس بودن تمام اطلاعات شرکت در یک مکان متمرکز، امکان بالا رفتن همکاری و تکمیل کارآمدتر وظایف را فراهم می کند. درنهایت، گردش‌های کاری منسجم‌ تری را فراهم می‌ کند و به فرآیندها اجازه می‌ دهد تا با حداکثر کارایی بررسی شوند.

3. گزارش دهی و برنامه ریزی را بهبود می بخشد.

پیاده‌ سازی نرم افزار ERP، به این معنی است که سازمان شما یک سیستم گزارش‌ دهی واحد و یکپارچه برای هر فرآیند دارد. با داشتن یک منبع واحد همانند سیستم ERP، می توانید به راحتی گزارش ها و تجزیه و تحلیل های ارزشمندی را در هر زمان تولید کنید. این نرم‌ افزار به شما امکان می‌ دهد تا عملکردها را در بخش‌ های مختلف، تجزیه و تحلیل و مقایسه کنید. یکی از محبوب ترین گزارش ها مربوط به امور مالی است. گزارش‌ های مالی استاندارد، مانند صورت‌ های درآمد و جریانات نقدی عموماً داخلی هستند. این گزارشات به کمک ERP به راحتی قابل تولید و استفاده هستند. ما در مقاله “مقایسه نرم افزار ERP و حسابداری“ از وبلاگ آوین آویسا، به طور جامع به تعریف ERP و حسابداری و مقایسه هر دو می پردازیم.

بسیاری از فروشندگان ERP نیز، خدمات هوش تجاری (BI) را با نرم افزار خود ارائه می دهند. عملکرد BI به کسب و کارها این امکان را می دهد تا بینش تحلیلی عمیق تری از کسب و کار خود به دست آورند. این بینش ها با شناسایی نقاط قوت عملیاتی و نقاط ضعف که نیاز به بهبود دارند، به برنامه ریزی هرچه بهتر شرکت کمک می کند.

ارائه این نمای دقیق در داده های یک شرکت به کاربران این امکان را می دهد که انتخاب های آگاهانه تری بر اساس روندها و معیارها داشته باشند و از مزایای سیستم ERP بهره مند شوند.

4. ماژولار بودن یا مقیاس پذیری را ارائه می دهد.

یکی از مهمترین مزایای ERP، ماژولار بودن آن است. اکثر ارائه دهندگان ERP چندین برنامه کاربردی را ارائه می دهند که می توانند با توجه به نیازهای تجاری، همزمان با هم کار کنند. هر برنامه را می توان با مجموعه گسترده تر ادغام کرد یا به تنهایی اجرا کرد. به این ترتیب، شرکت شما می تواند انتخاب کند که کدام مؤلفه بهتر کار می کند و در عین حال آنچه را که لازم نیست کنار بگذارد.

جنبه دیگر، شامل نصب نرم افزار است. دو استقرار اصلی ERP، حالت نصبی یا ابری است. هنگام انتخاب یک سیستم ERP، از مهم ترین عواملی که باید درنظر گرفت، انتخاب بین ERP نصبی و ابری است. برای یک سیستم داخلی، نرم افزار ERP نصبی به صورت محلی بر روی سخت‌ افزار و سرورهای شرکت شما نصب می‌ شوند و سپس توسط کارکنان فناوری اطلاعات و کاملاً خارج از سایت، توسط ارائه دهنده ERP مدیریت می شود.

اما سیستم‌های Cloud ERP یا ERP ابری به جای سرورهای خصوصی یک کسب‌ و کار، توسط سرورهای فروشنده نرم‌ افزار میزبانی می‌ شوند و برنامه‌ ها از طریق مرورگر وب یا برنامه تلفن همراه به جای شبکه در محل قابل دسترسی هستند. وجود سیستمی که بتواند به شکلی زیبا و کارآمد، به رشد شرکت شما کمک کند، بسیار مهم است و داشتن یک سیستم ERP  این کار را آسان می کند. ما در مقاله “مقایسه نرم افزار ERP نصبی و ابری“ از وبلاگ آوین آویسا، به طور جامع به تعریف هر دو استقرار و مقایسه هردو می پردازیم.

5. بهره وری بیشتر

راه های بی شماری وجود دارد که یک نرم افزار ERP می تواند به افزایش بهره وری شما کمک کند. امروزه نرم افزار ERP مزایای متعددی در کسب و کار دارد. خوشبختانه، صرفه جویی در زمان و سرعت اجرا یکی از مهم ترین مزیت های نرم افزار ERP برای کسب و کار است که اگر به درستی اجرا شود، می تواند به طرز قابل توجهی فرآیندهای دستی تکراری را کاهش داده و یا حذف کند، بنابراین، اعضای تیم فرصت این را دارند تا بر روی وظایف تأثیرگذار و مهم تمرکز کنند. به همین ترتیب، این سیستم می‌ تواند به پذیرش و اجرای فرآیندهای صنعت کمک کند و همه اقدامات را در سراسر سازمان هماهنگ کند. 

بهره وری بیشتر همچنین به این معنی است که شما مجبور نیستید به تعداد کار اضافه کنید. با حذف مقدار قابل توجهی از کارهای اضافی و بیهوده، اعضای یک تیم می توانند وظایف جدیدی را بر عهده بگیرند و بر پروژه هایی تمرکز کنند که از مهارت ها و تخصص واقعی آنها استفاده می کند.

مزایای پیاده سازی نرم افزار ERP برای کسب و کار6. خدمات بهتر به مشتریان

اولین چیزی که یک کسب و کار باید به آن توجه کند، جذب و حفظ مشتری است. تقریباً هر کسب و کاری، در حال رقابت برای حفظ مشتریان خود است. به همین دلیل است که تجربه کاربری مشتری بسیار مهم است و بیشتر بر اساس سطح خدمات مشتری تعیین می شود که یک شرکت می تواند ارائه دهد.

یک نرم افزار ERP به شرکت‌ ها کمک می‌ کند تا خدمات خود را افزایش دهند. زیرا تمام اطلاعات مشتری، از اطلاعات تماس گرفته تا تاریخچه سفارش‌ ها و موارد پشتیبانی را در یک مکان قرار می‌ دهد. همچنین، موجودی و اطلاعات دقیق سفارش به مشتریان این امکان را می دهد تا همیشه اقلام مناسب را دریافت کنند و سفارش‌ ها به موقع به آن ها برسد. توجه به این مسائل، مشتریان شما را راضی نگه می دارد و شانس تبدیل شدن آنها به خریداران دائمی را افزایش می دهد.

7. باعث افزایش امنیت و کیفیت داده ها می شود.

یکی از مهمترین مزایای استفاده از سیستم ERP، افزایش امنیت داده ها است. به اشتراک گذاری داده ها در ماژول های کاربردی مانند خدمات مشتری، فروش، بازاریابی و توسعه کسب و کار باعث افزایش همکاری در سراسر یک شرکت می شود.

هر دو سیستم ERP نصبی و ابری به سازمان شما سطح بالایی از امنیت را ارائه می دهند. پایگاه داده سیستم ERP امکان پشتیبان گیری متمرکز از داده های مهم و حساس را برای شما فراهم می کند. بسیاری از فروشندگان از کارشناسان امنیتی شبانه روزی استفاده می کنند تا اطمینان حاصل کنند که سرورهایشان هنگام مدیریت داده های شما از طریق ابر محافظت می شود. درنهایت این قابلیت اطمینان، حملات هکرها را دشوارتر می کند و امنیت داده ها و کیفیت ERP را بالا می برد.

8. همکاری

بسیاری از مزایایی که تا این قسمت در مورد نرم افزار ERP پوشش داده ایم، همکاری را تسهیل می کند. همکاری بین کارکنان، بخش مهمی از یک تجارت پررونق است. یک پلتفرم ERP، با فراهم کردن دسترسی کارکنان به داده‌ های مورد نیاز، همکاری با دیگران را ساده‌ تر می‌ کند. آنها یک پایگاه داده بین بخشی را ارائه می دهند که در آن اطلاعات از طریق بخش های مختلف، به یک مکان متمرکز منتقل می شود.

این تخصیص امکان به روز رسانی پروژه در زمان واقعی و ارتباط بهتر بین کارکنان را در سراسر شرکت فراهم می کند. وقتی کارکنان با هم ارتباط برقرار می کنند، کل کسب و کار سود می برد. آنها ممکن است کارهای تکراری را کشف کنند که می‌ توان با حذف آن ها راه‌ های بهتری برای مراقبت از فرآیندهای روزانه ایجاد کرد. نقص در ارتباطات یا ناآگاهی از آنچه دیگران روی آن کار می کنند، منجر به بروز مشکلات می شود که نرم افزار ERP به جلوگیری از این مشکل کمک می کند.

مزایای پیاده سازی نرم افزار ERP برای کسب و کار9. استاندارد سازی فرآیندهای تجاری

اکثر توسعه دهندگان ERP، برنامه ها را بر اساس بهترین شیوه های صنعت ارائه می دهد. این فرآیندهای آزموده شده و واقعی، امتیازات برجسته ای را برای مشاغل در هر اندازه ای ارائه می دهند. همچنین به شرکت ها این امکان را می دهد تا فرآیندها و سیستم های خود را استاندارد کنند و بهره وری و کارایی را افزایش دهند.

این فرآیندها نتایج ثابتی را ارائه می دهند که عملکرد سازمان شما را بهبود می بخشد و از آنجایی که بسیاری از فرآیندها خودکار هستند، خطاها و هزینه ها به میزان قابل توجهی کاهش می یابد.

10. انطباق

یکی از دشوارترین وظایف در حال انجام برای مشاغل، رعایت الزامات انطباق است. حفظ دقت کامل در سوابق مالی، کار چندان آسانی نیست. نرم افزار ERP، به انطباق داده های ایمن و معتبر همراه با گزارش های داخلی کمک می کند. همچنین، یک سیستم ERP می تواند به طرز چشمگیری سودآوری را بهبود بخشد. ابزارهای گزارش‌ دهی قابل تنظیم در این نرم‌افزار نیز انطباق و تنظیم را آسان‌ تر می‌ کند.

برخی از سیستم های ERP حتی می توانند استانداردهای مالی خاصی مانند GAAP یا مقرراتی مانند قانون Sarbanes-Oxley (SOX) را پشتیبانی کنند. امروزه، نرم افزارهای ERP قابل بروزرسانی هستند تا هرگونه تغییر در این مقررات را منعکس کنند. بنابراین همچنان با سازمان شما مطابقت دارد. 

11. مدیریت زنجیره تامین را اصلاح می کند.

از طریق یک پلت فرم ERP که به خوبی طراحی و نصب شده است، زنجیره تامین شما می تواند منجر به صرفه جویی در زمان، تحویل به‌ موقع به مشتری و بسیاری از مزایای دیگر شود که عملکرد کلی سازمان و کسب‌ و کار شما را افزایش می‌ دهد. زنجیره تامین کارآمد، همچنین نوآوری‌های تولیدی را تسهیل می‌ کند که می‌ تواند به شما در کاهش هزینه‌ ها و توسعه محصولات کمک کند و به کسب‌وکار شما مزیت رقابتی لازم برای پیشروی را بدهد.

12. گزارش در زمان واقعی

گزارش، بدون شک یکی از بزرگترین و مهم ترین مزایای استفاده از یک سیستم ERP است. امکانات نامحدود با توانایی سفارشی کردن گزارش ها در تمام عملکردها از جمله امور مالی، موجودی، سفارشات، تدارکات، فروش و بازاریابی، منابع انسانی (HR) و هر چیز دیگری که می توانید تصور کنید، بی پایان است. هر چیزی که می خواهید بررسی کنید یا هر شاخص کلیدی منابع انسانی (KPI) که برای شرکت شما مهم است، یک نرم افزار ERP می تواند آن را محاسبه کند. شما نه تنها می‌توانید عملکرد اجزای مختلف کسب‌وکار را بررسی کنید، بلکه می‌توانید آن بخش‌ ها را با هم مقایسه کنید تا متوجه شوید چه چیزی باعث پیشرفت کسب‌ و کار و چه چیزی مانع از پیشرفت شما می شود.

ضروری است که گزارش شما آخرین داده ها را منعکس کند و به همین دلیل است که در نظر گرفتن زمان واقعی بسیار مهم است. این امر در محیط پررقابت و سریع امروزی حیاتی است.

13. ارائه داده های استاندارد و متمرکز

از ارزش های ERP می توان به این موضوع اشاره کرد که تمام اطلاعات بخش های مختلف در یک مکان ذخیره می شود. بدون چنین سیستمی، داده ها اغلب در سراسر یک سازمان در برنامه ها و صفحات گسترده پخش می شوند و درنهایت ردیابی هر آنچه را که نیاز دارند را برای کارکنان دشوارتر می کند. علاوه بر این، این رویکرد اغلب منجر به داده‌ های تکراری در قالب‌ های متناقض می‌شود که چالش‌های بیشتری را ایجاد می‌ کند.

یک سیستم ERP، می‌تواند با استاندارد سازی تمام داده‌ های حیاتی به شما در این امر کمک کند. از آنجایی که همه چیز در یک سیستم متمرکز است، بنابراین هنگام اجرای گزارش ها یا تجزیه و تحلیل ها با مشکل مواجه نمی شوید. اطلاعات استاندارد شده به شما این امکان را می‌ دهد که تمام بینش‌هایی را که برای تصمیم‌گیری آگاهانه‌ تر نیاز دارید به دست آورید و به کسب‌ و کارها کمک می‌ کند تا حد ممکن در زمان و هزینه صرفه‌ جویی کند.

14. دید بهتر

دیده شدن یکی دیگر از مزایای گسترده و اساسی ERP است. داشتن دید همه جانبه در جنبه های مختلف کسب و کار، یک مسئله ی قدرتمند و حیاتی است که امکان تصمیم گیری سریعتر و بهتر را فراهم می کند. به عنوان مثال، اگر تیم خرید بتوانند وضعیت سفارش‌ های خرید حین انتقال را که هنوز به انبار نرسیده‌ اند ببینند، می‌ توانند آن را در سفارش‌ هایی که می‌ خواهند ارسال کنند برای جلوگیری از موجودی اضافی یا ناکافی، لحاظ کنند. مشاهده وضعیت فرآیندها و داده های مدیریت شده، در نهایت به همه تیم ها و مشارکت کنندگان کمک می کند تا وظایف خود را بهتر انجام دهند.

15. پویایی و تحرک

کارمندان برای انجام و مدیریت بسیاری از کارها از گوشی های هوشمند و تبلت ها بسیار راحت تر استفاده می کنند و با توجه به این روند، سیستم های ERP امروزی قابلیت سازگاری با موبایل را دارند. از آنجایی که کاربران از طریق وب به سیستم‌های ERP ابری دسترسی دارند، می‌توانند تمام داشبوردها، گزارش‌ها و سایر اطلاعات مورد نیاز خود را در مرورگر تلفن همراه مشاهده کنند. در حال حاضر بسیاری از فروشندگان نیز می توانند تجربه کاربری بهتری را در صفحه نمایش های کوچکتر نظیر موبایل ارائه دهند.

برای برخی از شرکت ها، تحرک و پویایی یک نیاز است. آنها ممکن است کارگران یا کارمندانی داشته باشند که مرتب سفر می کنند و باید بتوانند نمای به روز کسب و کار خود را از دستگاه هایی غیر از رایانه ببینند. این کارمندان همچنین می‌ توانند از وظایف حیاتی مانند تأییدیه‌ ها و نظارت بر جریان نقدی (AR و AP) به کمک یک نرم افزار ERP سازگار با موبایل، مراقبت کنند.

16. گردش کار سازمان یافته

بهتر است زمانی که پیاده سازی ERP را انجام می دهید، با یک متخصص در این حوزه مشورت کنید تا فرآیندها را ارزیابی کرده و تعیین کنید که آیا راه حل بهتری وجود دارد یا خیر. اغلب، این کار به روش خاصی انجام می‌ شود. بنابراین یک ERP می‌تواند در این راه کمک کند، مراحل اضافی را کاهش دهد و سایر پیشرفت‌ ها را برای انجام سریع‌ و آسان‌ تر کارها انجام دهد.

درست هنگامی که ERP داده ها را استاندارد می کند، گردش کار را نیز مدیریت می کند. روشی که یک بخش، یک فرآیند خاص را مدیریت می کند ممکن است با بخش دیگر متفاوت باشد. برای مثال، حتی دو کارمند در بخش AP ممکن است مراحل یکسانی را برای پرداخت انجام ندهند. یک سیستم ERP باید این اختلافات را از بین ببرد و اطمینان حاصل کند که تمام بخش ها بهترین شیوه ها را دنبال می کنند.

17. انعطاف پذیری

پلتفرم های ERP طوری طراحی شده اند که برای شرکت هایی با هر شکل و اندازه ای بهترین عملکرد را داشته باشند. به همین دلیل است که ارائه دهندگان این نرم افزار، انعطاف پذیری عمیقی را در سیستم های خود ایجاد کرده اند. این انعطاف‌پذیری به کاربران اجازه می‌دهد تا سیستم را برای برآورده کردن نیازهای خاص خود، مانند فرآیندهای منحصربه‌فرد یا معیارهای غیر معمول، تنظیم کنند.

همچنین، این انعطاف پذیری باعث می شود که کسب و کار شما در طول زمان تکامل یابد. کارآمدترین گردش کار و KPI ممکن است در طول زمان تغییر کند و این انعطاف‌ پذیری به این معنی است که سیستم همچنان می‌تواند برای کسب‌وکار شما کار کند و نیازی به جایگزینی آن نیست.

18. پیش بینی دقیق

کسب‌وکار شما تنها در صورتی می‌ تواند برای هدف خود آماده شود که بداند چه انتظاری دارد و از چه طیف گسترده‌ ای از داده‌های تاریخی و گاهی اوقات ورودی‌های دیگر برای پیش‌ بینی تقاضا، درآمد، هزینه‌ ها و سایر ارقام استفاده می‌ کند. زمانی که یک سیستم ERP را برای کسب و کارتان اجرا می‌ کنید، پیش‌بینی‌ ها بسیار دقیق‌تر هستند. زیرا بر اساس اطلاعات دقیق‌ و جامع‌ تنظیم شده است و همه آن داده‌ها اکنون در یک مکان جمع آوری شده است.

با پیش‌بینی‌های دقیق‌ می‌توانید آمادگی‌ های مناسب را برای آنچه که احتمال وقوع دارد انجام دهید. اگر انتظار می‌رود برنامه فروش 30 درصد افزایش یابد، می‌توانید به صورت استراتژیک موجودی را بیشتر کنید یا اگر یک کسب‌وکار خدماتی دارید، کارکنان بیشتری را با مهارت‌هایی استخدام کنید. یا اگر انتظار می رود هزینه ها با نرخی بالاتر از فروش افزایش یابد، می توانید به دنبال راه هایی برای کاهش هزینه ها باشید. در نهایت، پیش‌ بینی‌ های بهتر به سازمان‌ها کمک می کند که هم پول بیشتری (با در اختیار داشتن تمام منابع لازم در دسترس) و هم هزینه‌های کمتری (با خرج نکردن در بخش های نامناسب) به دست آورند.

مزایای پیاده سازی نرم افزار ERP برای کسب و کار

انتخاب یک سیستم ERP

سیستم ERP مناسب برای کسب و کار شما، حداقل باید پتانسیل تحقق تمام مزایایی را که در این مقاله فهرست کرده ایم، ارائه دهد. همانطور که نرم افزارهای مختلف را ارزیابی می کنید، بررسی کنید که چه نوع مزایایی به طور خاص به شرکت شما ارائه می دهد. هنگام تصمیم گیری در مورد اینکه کدام پلتفرم برای کسب و کار شما مناسب است، مهم است که این مزایا را در نظر بگیرید.

با این حال، بهترین پلتفرم ERP برای کسب و کار بسته به ویژگی های شرکت، از جمله اندازه، صنعت، مدل کسب و کار و اهداف آینده، متفاوت خواهد بود. اطمینان حاصل کنید که سیستم نه تنها می تواند نیازهای امروز شما را برطرف کند، بلکه مقیاس پذیری و انعطاف پذیری برای افزایش رشد و تغییر اولویت های سازمان شما را دارد. حال زمان آن رسیده است که به بررسی سیستم های ERP و برنامه ریزی برای پیاده سازی آن بپردازید تا هر چه زودتر بتوانید این مزایای فوق العاده را مشاهده و بررسی کنید.

شما کاربر گرامی، در صورتی که تجربه ای در زمینه خرید و پیشنهادی در مورد سیستم های ERP دارید، در بخش نظرات با ما و سایر دوستان به اشتراک بگذارید.

 

منبع:

https://www.selecthub.com/enterprise-resource-planning/erp-advantages-and-disadvantages/

https://www.netsuite.com/portal/resource/articles/erp/erp-benefits.shtml

https://peoplemanagingpeople.com/articles/9-benefits-erp-software/

ادامه مطلب
30دی

مروری بر تاریخچه پیدایش نرم افزار ERP

دی 30, 1401 نویسنده آوین آویسا کسب و کار
امروزه سیستم‌ های ERP شاخه های عمیقی در صنعت تولید دارند اما بسیاری از تولیدکنندگان هنوز درک دقیقی از نرم افزار ERP ندارند. سیستم برنامه ریزی منابع سازمانی یا (ERP)، عاملی کلیدی در یکپارچه سازی کسب و کار یک شرکت می باشد و تقاضای گسترده آن نشان می دهد که چقدر این نرم افزار برای یک سازمان موفق حیاتی است. امروزه ERP به یک اصطلاح رایج در دنیای فناوری تبدیل شده است و تقریباً 60 سال است که قدمت دارد. این مقاله با تجزیه و تحلیل دقیق سعی در انجام همین کار دارد. ما در این مقاله، به تاریخچه سیر تکاملی پیدایش نرم افزار مدیریت برنامه ریزی منابع (ERP) می پردازیم. 

اصطلاح ERP اولین بار در دهه 1990 توسط گروه Gartner مورد استفاده قرار گرفت. به هرحال، سیستم های برنامه ریزی منابع سازمانی ریشه در صنعت تولید دارند، زمانی که از آن به عنوان ابزاری برای مدیریت موجودی و کنترل کیفیت در سازمان های تولیدی بزرگ استفاده می شد. امروزه، نرم افزار کاربردی ERP می تواند فروش، امور مالی، بازاریابی، برنامه ریزی منابع انسانی، موجودی، خرید و موارد دیگر را ادغام کند و به شرکت ها در اجرای برنامه ریزی منابع کمک می کند. این قابلیت همان چیزی است که نرم افزار ERP را همانطور که امروزه می شناسیم از سایر نرم افزارهای موجود متمایز می کند.

 

تاریخچه نرم افزار های ERP

مراحل مختلف در تاریخچه نرم افزار های ERP:

سیستم‌ های ERP، نرم‌افزارهای گسترده‌ ای هستند که عملکردها و برنامه‌ های کاربردی بسیار متنوعی در اختیار کاربران خود قرار می‌ دهند و برای کمک به هماهنگی فرآیندهای تجاری در مقیاس بزرگ در نظر گرفته شده اند. 

سیستم های ERP، مانند اکثر نرم افزاری پرکاربرد، برای اولین بار به منظور حل مشکل اساسی منابع انسانی ابداع شدند. همانطور که شکل و ساختار کسب و کار در چند دهه گذشته تغییر کرده است، بنابراین، نرم افزاری که برای پشتیبانی از آن در نظر گرفته شده است نیز تکامل یافته است. از بسیاری جهات، تاریخچه سیستم‌های ERP ارتباط نزدیکی با توسعه سخت‌ افزار رایانه‌ ای دارد که مشخصه فناوری در نیمه دوم قرن بیستم است. به نظر می رسد که هر دهه جایگشت جدید خود را در نرم افزار ERP در کنار آخرین پیشرفت ها آورده است. 

تکامل ERP مدرن عمدتاً از پنج مرحله به شرح زیر عبور کرده است. برای درک تأثیرات این رویدادها، مهم است که بدانیم برنامه ریزی منابع سازمانی چیست. یکی از راه های درک آن، درک تاریخچه و سیر تکاملی آن است که در ادامه به آن به طور کامل می پردازیم. اگر علاقه مند به یادگیری بیشتر در مورد سیستم های ERP هستید، ما در مقاله “ERP مخفف چیست و از چه اجزایی تشکیل شده است؟“ از وبلاگ آوین آویسا، به طور جامع به تعریف ERP می پردازیم.

1. سیستم مدیریت موجودی:

اولین مرحله در تکامل و تاریخچه نرم افزارهای ERP، سیستم مدیریت موجودی یا (Inventory Management System) می باشد که توسط آن کالاها در زنجیره تامین، از خرید تا تولید و فروش، ردیابی می‌ شدند. بدون سیستم مدیریت موجودی، کالاها و محصولاتی که از طریق یک سازمان جریان می یافت، ناگزیر به هم ریخته می شد. یک سیستم مدیریت موجودی، شرکت را قادر می سازد تا یک رکورد متمرکز از هر دارایی و اقلام تحت کنترل سازمان را حفظ کند و منبعی از منابع را برای مکان هر اقلام، اطلاعات فروشنده و تامین کننده، مشخصات و تعداد کل کالاها و کالای خاصی که در حال حاضر در انبار موجود است را فراهم کند.

به طور کلی، یک سیستم جامع مدیریت موجودی، مزایای بی شماری را برای شرکت ها ارائه می دهد از جمله:

شناسایی الزامات
تعیین اهداف برای تدارکات
سازماندهی بهتر
افزایش شفافیت
کاهش هزینه های نیروی کار
نظارت بر مصرف اقلام
تطبیق موجودی های انبار
گزارش وضعیت موجودی
بهبود روابط تامین کننده، فروشنده و شریک

2. سیستم های برنامه ریزی منابع مواد (MRP):

در دهه 1970، برنامه ریزی منابع مواد یا (Material Requirement Planning) به عنوان مرحله بعدی تاریخچه نرم افزار ERP شکل گرفت. به طور خلاصه نرم افزار پایه MRP، از همکاری بین IBM و سازنده تراکتور و ماشین‌ آلات ساختمانی (J.I Case) پدید آمد. تولیدکنندگان J.I Case، دریافتند که قادر به برآوردن نیازهای فزاینده بازار و حتی پیشی گرفتن از آنها برای دستیابی به سطح هماهنگی بیشتر بین تولید محصولات، تهیه مواد خام و تحویل کالا هستند. در همان سال های ابتدایی ، این نرم افزار تنها توسط چند شرکت تولیدی منتخب استفاده می شد. MRP بخش برنامه ریزی نیازهای مواد را برای برنامه ریزی فرآیندهای تولید انجام می داد که شامل تولید برنامه های عملیاتی و تهیه مواد خام بود. برنامه ریزی MRP به طور خاص شامل سه مرحله اصلی است:

تهیه موجودی مواد و الزامات تولید
فرآیند سیستم تولید
به روز رسانی سطوح موجودی

در آن زمان، محدودیت‌ های فناوری محاسباتی به‌ شدت توسط بسیاری از سازمان‌ ها احساس می شدو از طرفی، نرم‌افزارهای MRP اغلب برای هماهنگی بیشتر به فضای اجرایی بزرگی نیاز داشتند تا به همان قدرت پردازشی که امروزه در تلفن‌ های هوشمند شاهد آن هستیم، دسترسی داشته باشند.

بنابراین، در دهه هشتاد میلادی، سیستم‌ های MRP به سیستم‌هایی تبدیل شدند که به آن MRP II یا سیستم‌ های برنامه‌ریزی منابع تولید می گویند. فرآیندهای تولید بیشتری به سیستم‌های MRP اصلی اضافه شد و درنهایت سیستم‌ های MRP II قابلیت‌ های گسترده‌ تری پیدا کردند و بهتر می‌ توانستند فرآیندهای زمان‌ بندی و تولید را مدیریت کنند.

سیستم های برنامه ریزی منابع مواد (MRP)

 

3. سیستم های برنامه ریزی منابع تولید (MRP II):

همانطور که گفته شد، سومین مرحله از تاریخچه نرم افزار ERP، برنامه ریزی منابع تولید یا MRP II است که در دهه 1980 توسعه یافت. با هدف ساده کردن عملیات، فرآیندهای تولید بیشتری به MRP اضافه شد که پایه برنامه ریزی منابع تولید را تشکیل می داد. این سیستم ها شامل عملکرد سیستم های قدیمی MRP بودند اما شروع به ادغام و ارتقای فراگیر بین بخش های مختلف سازمان، برای تولید محصول نهایی کردند.

MRP II مخفف عبارت Manufacturing Resource Planning سیستمی است که برای برنامه ریزی موثر از منابع تولید کننده استفاده می کند و تولیدکنندگان را قادر می‌ سازد تا برنامه دقیقی برای آینده ایجاد کنند که هزینه‌ ها را به حداقل و استفاده از منابع در دسترس را به حداکثر می‌ رساند و نیز یک ابزار شبیه سازی است تا بتوان برنامه های دیگر تولید را ارزیابی کرد. علاوه بر این، MRP II از برنامه‌های نرم‌ افزاری برای هماهنگی فرآیندهای تولید مانند:

برنامه ریزی محصول
خرید مواد اولیه
کنترل موجودی و
توزیع کالاهای تمام شده

استفاده می‌ کند. در دهه 1990 بود که برای اولین بار شاهد پیدایش نرم افزار ERP بودیم. این امر شاهد ادغام کامل کل کسب و کار در یک پایگاه داده واحد به منظور سازگاری با تقاضای بازار برای برنامه های سیستم های MRP و MRP II بود.

 

سیستم های برنامه ریزی منابع تولید (MRP II)

 

4. سیستم های برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP):
در سال 1990، شرکت تحقیقاتی Gartner اصطلاح “Enterprise Resource Planning” به معنای برنامه ریزی منابع سازمانی را ابداع کرد که می توانست برای کنترل و نظارت بر کل فرآیندهای تجاری استفاده شود. در این دهه بود که برای اولین بار شاهد ورود نرم افزار ERP به عرصه بودیم که بسیاری از کسب و کارها نه فقط بخش تولیدی، از این فناوری برای افزایش کارایی کل عملیات خود استفاده می کردند. این امر شاهد ادغام کامل کل کسب و کار در یک پایگاه داده واحد به منظور سازگاری با تقاضاهای بازار برای برنامه های سیستم های MRP و MRP II بود. سیستم‌های ERP، عملکردهای تجاری دیگری مانند حسابداری، فروش، مهندسی و منابع انسانی (HR) را به ارمغان می‌ آورند تا به عنوان یک منبع واحد از داده‌های دقیق برای همه کارکنان عمل کنند.
امروزه ERP به عنوان یک سیستم نرم افزار چند ماژولی تکامل یافته است تا فعالیت های تجاری را در تمام بخش های عملکردی در یک سازمان یکپارچه کند. 

نهایی سازی محصول
تهیه مواد خام
کنترل موجودی
رهگیری سفارش
ارسال کالاهای تمام شده
صورتحساب و غیره

اساسا ERP روشی موثر برای متمرکز کردن اطلاعات و فرآیندهای گردش کار از طریق مدیریت داده با استفاده از مدیریت داده های گردش کار در یک مکان است. در این مرحله تنها واحدهای تجاری بزرگ از ERP برای پشتیبانی از عملکردهای خود در عملیات تجاری روزانه خود استفاده می کردند.

سیستم های برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP)
5. سیستم های برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP II):

در سال 2000، گارتنر ایده ERP II را معرفی کرد تا به سیستم‌ هایی اشاره کند که می‌ توانند داده‌ ها را از منابع دیگر، از جمله برنامه‌ های front-office، مانند مدیریت ارتباط با مشتری (CRM)، تجارت الکترونیک و اتوماسیون بازاریابی و برنامه‌های کاربردی پشتیبان مانند مدیریت زنجیره تامین (SCM) و مدیریت سرمایه انسانی (HCM) استخراج کنند.

این پیشرفت قابل توجهی بود. زیرا هرچه اطلاعات بیشتری به سیستم ERP وارد شود، شناسایی و حل مشکلات و استفاده از فرصت‌ های بهبود آسان‌ تر می‌شود. ERP II، جانشینی است که از ERP تکامل یافته است و می توان آن را به عنوان نرم افزار پیشرفته ERP مبتنی بر وب تعریف کرد. کسب و کار مدرن نیازمند تمرکز بیشتر کسب و کار بر یکپارچگی داخلی عملکردها و فرآیندهای خود در مقایسه با دوره های قبلی است.

امروزه، سیستم‌های ERP پیشرو، مخازن وسیعی از اطلاعات می باشند که قادر به تولید گزارش‌ هایی هستند که می‌توانند عملکرد همه جانبه ای از کسب‌ و کار، از فروش و بازاریابی گرفته تا توسعه محصول، منابع انسانی و حسابداری را مورد توجه قرار دهند. امروزه، برنامه های کاربردی بی شماری در دسترس هستند که برای صنایع مختلف، مدل های تجاری با چالش های مختلفی طراحی شده اند و ERP به عنوان مرکز فرماندهی برای چیزی که می تواند یک شبکه گسترده از نرم افزار باشد عمل می کند.

یک نرم افزار برنامه ریزی منابع سازمانی، سیستم های کامپیوتری مختلف را برای سازمان های بزرگ به هم متصل می کند. بدون سیستم ERP، هر بخش دارای یک سیستم خاص است که برای وظایف متمایز خود بهینه شده است. با یک ERP، هر بخش در یک شرکت هنوز سیستم خود را دارد اما همه این سیستم ها را می توان یکپارچه کرد. برنامه های ERP همچنین ارتباط و به اشتراک گذاری اطلاعات را بین یک بخش و بقیه شرکت آسان تر می کند.

ERP اطلاعات مربوط به وضعیت و فعالیت بخش های مختلف را جمع آوری می کند. اطلاعات جمع‌آوری‌ شده را می‌ توان در قسمت‌ های دیگر که برای مقاصد دیگر استفاده می‌ شود، در دسترس قرار داد. 

سیستم های برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP II)

آینده ERP

با گسترش فناوری، مانند هوش مصنوعی (AI) و اینترنت اشیا (IoT)، آینده سیستم های ERP را شکل خواهند داد. سیستم های ERP و فناوری آنها جدا از داشتن سهم بازار در سال های آینده، به سمت هوش مصنوعی و اینترنت اشیا (IoT) متمایل شده و خواهند بود. این فناوری‌ ها احتمالاً آینده سیستم‌ های ERP را شکل خواهند داد. به مرور در کوتاه‌ مدت، نرم افزارهای ERP می‌توانند از یادگیری ماشین (Machine Learning) که زیر مجموعه‌ ای از هوش مصنوعی است، برای حذف وظایف دستی و پیش‌بینی روندهای تجاری آینده، استفاده کنند و داده ها و بازخوردهای جدید را جذب کنند تا در طول زمان هوشمندتر و موثرتر شوند.

ماشین لرنینگ، به حجم زیادی از داده ها نیاز دارد که هم مفید و هم متنوع باشد که یک نرم افزار ERP فراهم می کند و ارائه دهندگان ERP پیشرو در حال حاضر از این قابلیت استفاده می کنند. هنگامی که یک سیستم ERP می تواند رفتار انسان را تقلید کند، فرصت های جدیدی برای گزارش دهی خودکار، تطبیق و تشخیص خطا ایجاد می کند.

حجم عظیمی از داده هایی که یک ماشین می تواند پردازش و تجزیه و تحلیل کند، گنجینه ای از بینش های جدید ایجاد می کند. از طرف دیگر، یک ERP با این قابلیت می‌تواند به سرعت ناهنجاری‌هایی را شناسایی کند که می‌ توانند تراکنش‌ های جعلی را نشان دهند یا فرآیندهایی را شناسایی کنند که مسئول مقدار نامتناسبی از کالاهای آسیب‌دیده هستند. به طور خلاصه، یادگیری ماشینی به کسب و کارها قدرت می دهد تا تنظیمات سریعی را انجام دهند که باعث موفقیت می شود.

دستگاه‌ های متصل اینترنت اشیا، مانند سنسورها، دوربین‌ ها، سیستم‌های ردیابی و اسکنرها به منبع کلیدی دیگری از اطلاعات برای سیستم‌ های ERP تبدیل شده‌ اند. اینترنت اشیا شروع به ایجاد جایگاهی در میان تولیدکنندگان و توزیع‌کنندگان کرده است. زیرا به کسب‌ و کارها کمک می‌کند تصویری جامع و در زمان واقعی از زنجیره‌های تامین خود جمع‌ آوری کنند. به عنوان مثال، دستگاه‌ های اینترنت اشیا می‌ توانند وضعیت و استفاده از ماشین‌ آلات صنعتی را کنترل کنند تا به سرعت به مدیران در مورد تجهیزات خراب هشدار دهند تا بتوانند قبل از تبدیل شدن به یک مشکل بزرگ‌ تر، آن را برطرف کنند. یک اسکنر، می تواند به طور خودکار محصولات را هنگام ورود یا خروج از انبار ردیابی کند که نه تنها شمارش دقیق موجودی را تضمین می کند، بلکه می تواند باعث تجدید انبار توسط یک کارمند یا سفارش مجدد خودکار از تامین کنندگان شود.

سیستم‌ های ERP راه طولانی را پیموده‌اند و یادگیری ماشین، اینترنت اشیا و سایر نوآوری‌ ها منجر به پیشرفت‌ های مستمر و شکل‌ دهی و بررسی تاریخچه نرم افزار ERP در سال‌ های آینده خواهد شد. ERP ها واقعاً پیشتاز صنعت تولید هستند و می توانند به شما در تحقق اهداف و به رشد کسب و کارتان کمک کنند. ۶۵ درصد از مدیران ارشد فناوری پیش‌بینی می‌ کنند تا سال ۲۰۲۲ هوش مصنوعی را در ERP‌ های خود ادغام کنند.

 

نتیجه گیری:

در این مقاله، به بررسی تاریخچه نرم افزار برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP) پرداختیم. امروزه، پس از 60 سال تکامل سیستم ERP، نرم افزار ERP مدرن قادر به مدیریت تمامی قسمت های کلیدی و ضروری یک کسب و کار است. از مدیریت حسابداری، منابع انسانی، روابط با مشتری گرفته تا پروژه ها، موجودی، زنجیره تامین و سایر عملیات ضروری تجاری، قادر به انجام همه این کارها است. بنابراين لازم است به مديران محترم شركتهاي ايراني پيشنهاد شود تا نسبت به تهيه ي ERP براي کسب و کار خود اقدام فرمايند.

 

 

منبع:

 

https://www.fortunetechnologyllc.com/history-of-erp-systems/

https://www.g2.com/articles/history-of-erp

https://www.geniuserp.com/blog/a-brief-history-of-erps

https://www.geeksforgeeks.org/evolution-of-erp-system/

https://www.netsuite.com/portal/resource/articles/erp/erp-history.shtml

ادامه مطلب
16دی

مقایسه نرم افزار ERP با IMS ،MIS و WMS

دی 16, 1401 نویسنده آوین آویسا کسب و کار

ERP ،MIS ،WMS و IMS مخفف‌هایی هستند که اغلب در تجارت الکترونیک با آن ها روبه رو می شوید. آنها سیستم های مدیریتی هستند که فعالیت های مختلف کسب و کار شما را مدیریت می کنند. این سیستم ها دارای برخی ویژگی های مشترک هستند، مانند ذخیره سازی محتوای محصول و قیمت، اطلاعات مشتری، سفارش و ارسال آن. همه آنها عملکرد یکسانی را در استفاده از وب سایت شما برای ادغام بخش های مختلف کسب و کار شما انجام می دهند و از آنجایی که مشابه هستند، اغلب در مورد آنچه هر یک از این سیستم ها انجام می دهند سردرگمی وجود دارد. درک هدف هر یک از این نرم افزارها، ویژگی های کلیدی آن و مقایسه عمیق بین آن ها ضروری است. این مقاله با تجزیه و تحلیل دقیق سعی در انجام همین کار دارد. ابتدا به بررسی و مقایسه مفهوم نرم افزارهای ERP ،MIS ،WMS و IMS پرداخته تا بتوانید نرم افزار مناسب برای کسب و کار خود را پیدا کنید و در ادامه هر کدام از آن ها را با یکدیگ مقایسه می کنیم.

نرم افزار برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP) چیست؟

برنامه ریزی منابع سازمانی (Enterprise Resource Planning) یا ERP نرم افزاری است که از طریق آن شرکت ها بخش های مختلف کسب و کار خود را ادغام و مدیریت می کنند. نرم افزارهای ERP برای شرکت ها ضروری است تا تمام فرآیندهای لازم برای اجرای امورات خود را با استفاده از یک سیستم واحد یکپارچه کنند. یک نرم افزار کاربردی ERP می تواند فروش، امور مالی، بازاریابی، برنامه ریزی منابع انسانی، موجودی، خرید و موارد دیگر را ادغام کند. این سیستم همچنین به شرکت ها در اجرای برنامه ریزی منابع کمک می کند.

یک نرم افزار برنامه ریزی منابع سازمانی، سیستم های کامپیوتری مختلف را برای سازمان های بزرگ به هم متصل می کند. بدون سیستم ERP، هر بخش دارای یک سیستم خاص است که برای وظایف متمایز خود بهینه شده است. با یک ERP، هر بخش در یک شرکت هنوز سیستم خود را دارد، اما همه این سیستم ها را می توان یکپارچه کرد. علاوه بر این، بخش های مختلف را می توان از طریق یک نرم افزار سیستمی با یک رابط واحد دسترسی داشت. برنامه های ERP همچنین ارتباط و به اشتراک گذاری اطلاعات را بین یک بخش و بقیه شرکت آسان تر می کند.

ERP اطلاعات مربوط به وضعیت و فعالیت بخش های مختلف را جمع آوری می کند. اطلاعات جمع‌آوری‌ شده را می‌توان در قسمت‌های دیگر که برای مقاصد دیگر استفاده می‌شود، در دسترس قرار داد. اگر علاقه مند به یادگیری بیشتر در مورد سیستم های ERP هستید، ما در مقاله “ERP مخفف چیست و از چه اجزایی تشکیل شده است؟“ از وبلاگ آوین آویسا، به طور جامع به تعریف آن می پردازیم.

مزایای نرم افزار برنامه ریزی منابع سازمانی ( ERP) :
  • ERP به دلیل ماهیت ماژولار بودن، تعامل بین فرآیندها و بخش های مختلف شرکت را تسهیل می کند.
  • بدون ERP، هر بخش شرکت دارای یک سیستم مجزا خواهد بود که متناسب با وظایف و اهداف آن بخش خاص می باشد.
  • با استفاده از ERP، هر بخش نیز سیستم جداگانه خود را دارد اما همه آنها یکپارچه شده اند و هر سیستم مستقیماً از طریق یک برنامه واحد با یک رابط مشترک قابل دسترسی است.
  • با استفاده از ERP، برقراری ارتباط و اشتراک گذاری اطلاعات برای همه کارکنان آسان است. زیرا این اطلاعات اکنون در دسترس کسانی است که می توانند به طور موثر از آن استفاده کنند.

با این حال علیرغم تمام مزایای ERP، بدون پیاده سازی و استفاده صحیح از آن، می تواند ناکارآمد باشد و سازمان ممکن است هزینه های اضافی را تجربه کند.

نرم افزار سیستم مدیریت اطلاعات (MIS) چیست؟

MIS مخفف عبارت Management Information System به معنای سیستم مدیریت اطلاعات، یک سیستم کامپیوتری متشکل از سخت افزار و نرم افزار است که به عنوان ستون فقرات یک سازمان عمل می کند. یک MIS داده‌ها را از چندین سیستم آنلاین جمع‌ آوری می‌کند، اطلاعات را تجزیه و تحلیل می‌کند و در نهایت آن ها را گزارش می دهد تا به تصمیم‌گیری مدیریت کمک کند. MIS نمونه ای از نرم افزارهای پیچیده و یک پایگاه داده تلفیقی است که تمام اطلاعات موجود در مورد امور مالی، عملیات، پرسنل و فرآیندهای کاری شرکت را جمع‌ آوری کرده و ذخیره می‌ کند.

هدف اصلی این نوع نرم افزار جمع آوری، ذخیره سازی، پردازش و توزیع داده ها، تهیه گزارش های مبتنی بر داده و ارائه پشتیبانی اطلاعاتی برای تصمیم گیری های مدیریتی است. سیستم اطلاهات مدیریت (MIS) می بایست به گونه ای باشد که یک کاربر به راحتی بتواند از طریق آن، گزارش های مورد نیاز را دریافت کند. بنابراین از ملزومات این نرم افزار ها داشتن محیط کاربری مطلوب بوده تا دسترسی به تمامی بخش ها برای کاربر آسان باشد.

ماهیت مفهوم MIS پردازش داده‌ های تجاری و ارسال آن در قالب گزارش‌های منظم است. ارائه پشتیبانی اطلاعاتی در تصمیم گیری های مدیریتی دلیل اصلی معرفی چنین سیستم هایی برای افزایش درآمد و سودآوری کسب و کار است. MIS در ابتدا با نوع خاصی از کسب و کار تطبیق داده می شود که به صورت جداگانه کارایی و سودآوری عملیات را افزایش می دهد. چنین سیستم هایی در امور مالی، بازاریابی، تولید، فناوری اطلاعات و بسیاری از حوزه های حرفه ای دیگر استفاده می شوند. مدیریت شرکت و کارشناسان ارشد فناوری در مورد پیاده سازی MIS تصمیم می گیرند.

مزایای نرم افزار MIS
  • به طور خودکار داده ها را جمع آوری، پردازش و ذخیره می کند.
  • گزارش ها و آمار داده ها را توزیع و انتشار می دهد.
  • مسیر حسابرسی را حفظ می کند.
  • یک بسته نرم افزاری یکپارچه را ارائه می دهد.
  • داده ها را از انواع سیستم های کامپیوتری پردازش می کند.
  •  داده ها را به روشی امن ذخیره می کند.
  • محاسبات را انجام می دهد.
  • داده ها را در قالب های مختلف از جمله تصاویر ذخیره می کند.
  • با استفاده از ابزارهای گزارش دهی مختلف، دسترسی به داده ها را فراهم می کند.
  • اطلاعات را در یک محیط آنلاین ذخیره می کند.
  • گزارش ها و ارائه ها را فورا تولید می کند.
  • تجزیه و تحلیل انجام می دهد و در بهبود تصمیم گیری موثر است.
  • پیش بینی می کند.
  • انعطاف پذیری بالایی دارد.

 

لازم به ذکر است که یک نرم افزار MIS دارای سه سطح از کاربران می باشد:

  1. مدیران عالی با رویکرد کنترل استراتژیک
  2. مدیران سطح متوسط با رویکرد کنترل مدیریتی 
  3. مدیران عملیات با رویکرد کنترل عملیاتی 

 

نرم افزار سیستم مدیریت یکپارچه (IMS) چیست؟

IMS مخفف عبارت Integrated Management System به معنای سیستم مدیریت یکپارچه، تمام جنبه های سیستم ها، فرآیندها و استانداردهای یک سازمان را در یک سیستم هوشمند ترکیب می کند و با پرداختن به تمام عناصر سیستم مدیریت به عنوان یک کل، کارایی را افزایش دهند. 

به وسیله سیستم مدیریت یکپارچه IMS، چندین سیستم را به یک بستر واحد برای بازده بیشتر، هماهنگی و سازگاری بیشتر تبدیل کنید. یک سیستم یکپارچه می تواند برای بسیاری از مشاغل که مایل به راندمان بیشتر هستند مناسب باشد. اما برخی ممکن است ترجیح دهند مدیریت ISO خود را جدا نگه دارند.

در حالت کلی، سیستم مدیریت یکپارچه (IMS) سیستمی است که تمام سیاست ها، فرآیندها و رویه های یک کسب و کار را در یک چارچوب مدیریتی یکپارچه ادغام می کند. بسیاری از سازمان‌ها IMS ندارند و در عوض با تیم‌های مجزا از سیستم‌های مختلف برای مدیریت بخش مربوطه خود استفاده می‌کنند. این ساختار معمولاً پراکنده است که منجر به مسائلی در ارتباطات، فقدان دستیابی به یک هدف مشترک و تلاش مضاعف می شود. گواهینامه IMS، متشکل از سه گواهی نامه ایزو 9001 و ایزو 14001 و ایزو 45001 هست و به عبارتی تلفیق سه سیستم مدیریت کیفیت، سیستم مدیریت زیست محیطی و سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت حرفه ای. خود IMS گواهی نامه ندارد و قابلیت صدور گواهینامه ندارد البته شرکتهای ثبت و صدور گواهینامه ایزو هستند که IMS را در قالب گواهی نامه صادر می کنند ولی در اصل IMS گواهی نامه ندارد و مراجع صادر کننده اصیل به این امر واقف بوده و گواهی IMS را صادر نمی کنند.

ims چیست

وقتی صحبت از IMS می شود، منظور طراحی و پیاده سازی و اخذ سه استاندارد ایزو 9001 ، ایزو14001 و ایزو45001 می باشد و در حقیقت به طراحی و پیاده سازی یکپارچه و همزمان سه سیستم مدیریتی کیفیت و زیست محیطی و ایمنی و بهداشت شغلی اطلاق می شود. شباهت های زیادی در اجرای استانداردهای ایزو 9001 و همچنین سیستم اطلاعات مدیریت MIS که در ادامه به تعریف آن می پردازیم، وجود دارد. سیستم های مدیریت یکپارچه (IMS) می تواند شامل موارد زیر نیز باشد: 

IMS = QMS + EMS + SMS + EnMS + FSMS + ISMS

سازمان ها اغلب بر روی سیستم های مدیریتی به صورت جداگانه تمرکز می کنند، اغلب یک مدیر HSE، هر دو مسائل زیست محیطی و بهداشت و ایمنی را مدیریت می کند یا یک مدیر SHEQ به ایمنی، بهداشت، محیط زیست و کیفیت و غیره رسیدگی می کند.

  • سیستم مدیریت کیفیت (QMS)
  • سیستم مدیریت محیطی(EMS)
  • سیستم مدیریت ایمنی (SMS)
  • سیستم مدیریت انرژی (EnMS)
  • سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی (FSMS)
  • سیستم مدیریت امنیت اطلاعات (ISMS)

 

نرم افزار سیستم مدیریت انبار (WMS) چیست؟

انبار محلی است که در آن کالاها دریافت، شناسایی و بررسی شده و تا زمان ارسال به دست مصرف کننده در آن نگهداری‌ می‌شود. در انبارها فرانید هایی نظیر چیدن، بسته‌بندی، لیبل گذاری و وزن گیری به صورت روزانه انجام می گیرد. WMS مخفف عبارت Workflow Management Software به سیستم مدیریت انبار اشاره دارد و ترکیبی از نرم‌ افزار و فرآیندهایی است که به سازمان‌ ها در اداره و کنترل عملیات انبار از ورود مواد یا کالا به انبار تا زمان ارسال کمک می‌کند. زمانی که می‌خواهید دریافت و ارسال کالا را خودکار کنید، به WMS نیاز است. امروزه برخی از سیستم های مدیریت موجودی نیز این قابلیت را همراه با مجموعه ای از ویژگی های دیگر مانند مدیریت سفارش، مشاهده سهام و تولید ارائه می دهند.

به زبان ساده این نرم افزار به کنترل و مدیریت عملیات روزانه در یک انبار کمک می‌کند و در مدیریت و بهره برداری از انبار یا مرکز توزیع، توانایی کنترل می دهد. انبارها به عنوان مرکز تولید موجودی و عملیات زنجیره تامین، تمام مواد مورد استفاده یا تولید شده در فرآیندهای تولید و زنجیره تامین را از مواد خام گرفته تا محصولات نهایی نگهداری می کنند. 

یک WMS، وظیفه مدیریت بسیاری از عملکردها مانند انتخاب موجودی، ردیابی، دریافت و حمل و نقل را بر عهده دارد. همچنین به شما این امکان را می‌دهد تا موجودی سازمان خود را در هر مکانی چه در یک سایت یا حمل‌ و نقل، در هر زمان مشاهده کنید. یک WMS می تواند احتمال خطاهایی را که ممکن است در حین حمل و نقل یک محصول رخ دهد، کاهش دهد.

علاوه بر این، این سیستم می تواند به یک شرکت کمک کند تا سفارشات را با سرعت بیشتری انجام دهد و بلافاصله محصولات سفارش داده شده را در داخل انبار پیدا کند. در نهایت، نرم‌افزار WMS به شما کمک می‌کند محیطی بدون کاغذ ایجاد کنید که کارمندان شما را در انتخاب و حمل خودکار محصولات شما مدیریت و هدایت می‌ کند.

سیستم مدیریت یکپارچه و مدیریت انبار گرچه مشابه یکدیگر هستند اما تفاوت اصلی آن ها در این است که WMS بر روی همه جزئیاتی انبار مترکز است؛ در حالی که مدیریت یکپارچه موجودی (IMS) نظارت گسترده ای بر عملکردهای تجاری موجودی دارد. به عنوان مثال‌، یک سیستم مدیریت انبار (WMS) موقعیت مکانی دقیق یک کالا را در یک انبار نشان می‌دهد‌، درحالی که یک سیستم مدیریت موجودی (IMS) فقط به کاربر‌ می‌گوید که یک کالا در کدام انبار قرار دارد.

مزایای WMS
  • هزینه های عملیاتی کمتر و در عین حال بهترین استفاده از فضا
  • شفافیت در مدیریت موجودی
  • مدیریت کارآمد
  • بهینه سازی زمان، عملیات داخلی و زنجیره تامین
  • ردیابی آسان موجودی و کنترل بهتر انبار
  • استفاده از مزایای اتوماسیون
  • خدمات بهتر به مشتری با بهترین مدیریت
  • گردش سریعتر موجودی

 

تفاوت بین ERP ،MIS ،WMS و IMS چیست؟

1. مقایسه نرم افزار  ERP و MIS  

اکنون که نقش هر دو سیستم را تعریف کردیم، به راحتی می‌توانیم به این سوال پاسخ دهیم که نقش ERP در MIS چیست و چه ارتباطی بین این دو وجود دارد.

ERP یک مورد خاص از MIS در نظر گرفته می شود. معمولاً بخشی از سیستم اطلاعات مدیریت بزرگتر است که در خط مقدم ساده کردن عملیات معمول قرار دارد و اطلاعات تحلیلی و ابزارهایی را برای تسهیل فرآیندهای تجاری داخلی حیاتی در اختیار مدیران قرار می دهد. به عنوان یک قاعده، ERP بخشی از سیستم مدیریت اطلاعات بزرگتر یعنی MIS است که هدف آن خودکارسازی و دیجیتالی کردن وظایف معمول است اما به دلیل کارایی و راحتی، ERP اغلب بر MIS ترجیح داده می شود. زیرا ERP برای کارهای بسیار تخصصی تر طراحی شده است و به بسیاری از زیرسیستم های مدیریتی اجازه می دهد تا در یک سیستم جامع ادغام شوند.

اما MIS مجموعه ای از اطلاعات و گزارش است و همه چیز در مورد کنترل عمومی است اما ERP ابزاری برای اجرای عملی فرآیندهای تجاری و حسابداری، تجزیه و تحلیل وضعیت فعلی کسب و کار و پیش بینی توسعه آینده آن است. یعنی بیشتر در مورد کنترل مستقیم است. همچنین یک ERP به تنهایی قابلیت این را دارد که بتواند بعضی از ماژول ها را بدون نیاز به داشتن کل مجموعه راه اندازی کند.

در زیر به بررسی تفاوت های MIS و ERP در یک نگاه می پردازیم:

2. مقایسه نرم افزار  ERP و IMS

سیستم مدیریت موجودی یا IMS، سیستمی است که بر روی داده های مدیریت انبار و حسابداری موجودی متمرکز و متمرکز است. سیستم‌های مدیریت موجودی مبتنی بر ابر از پیچیدگی قابل‌ توجه برنامه‌نویسی یکپارچه اجتناب می‌کنند و امکان انعطاف‌پذیری را فراهم می‌کنند. این سیستم ها قیمت بسیار پایین تری نسبت به ERP دارند و ویژگی های مشابه را ارائه می دهند. با این حال، بسیاری از سیستم های IMS وجود دارد و هیچ دو یکسان نیستند. بنابراین هنگام خرید یک سیستم IMS، تشخیص نیازهای واقعی شرکت شما و به چه قیمتی می‌توانید برخی از نیازها را فدای نیازهای دیگر کنید، دشوار است. از دیگر تفاوت های این دو نرم افزار، میتوان به همه جانبه بودن ERP اشاره کرد درحالی که IMS سیستم مستقلی است که نیازمند حمایت نرم افزارهای دیگر است. همچنین، برای پیاده سازی ERP  بر خلاف IMS زمان بر است.

توجه کنید که IMS و MIS دو کلمه جدا در حوزه ی صدور گواهینامه ایزو می باشند و با یکدیگر متفاوت هستند ولی نباید این دو کلمه با هم اشتباه گرفت. درست است که حروف این دو کلمه مشترکند و از سه حرف I و M و S تشکیل شده اند ولی باید دقت کرد که چه در نگارش و چه در مفهوم و هنگام اخذ و دریافت گواهی ایزو متفاوت هستند و در اکثر موارد ممکن است با همدیگر اشتباه گرفته شوند.

در ادامه به بررسی تفاوت های IMS و ERP در یک نگاه می پردازیم:

سیستم IMS
3. مقایسه ERP و WMS

یک نرم افزار ERP تمام بخش های یک سازمان مانند مدیریت ارتباط با مشتری، حسابداری و مدیریت موجودی را خودکار می کند. از سوی دیگر، یک سیستم WMS موجودی را بر اساس اطلاعات بلادرنگ بهینه می کند. بر اساس داده ها، تاریخ و روندها، اطلاعاتی را برای یافتن بهترین مکان برای هر مورد تولید می کند.

WMS، معمولاً یک سیستم مستقل است اما ممکن است برای اجرا با ماژول‌های دیگری مانند مدیریت ارتباط با مشتری و حسابداری ادغام شود. اما ERP یک سیستم یکپارچه همه کاره است که به اشتراک گذاری داده ها را در بین تمام حوزه های عملکردی تسهیل می کند. با این حال، بیشتر قابلیت‌های آن مانند نرم‌افزار WMS است، از جمله ردیابی کل فرآیند برداشت، بسته‌بندی و حمل و نقل اقلام موجودی.

در زیر به بررسی تفاوت های WMS و ERP در یک نگاه می پردازیم:

تفاوت wms و erp

نتیجه گیری:

در این مقاله، به مقایسه نرم افزار های ERP ،MIS ،WMS و IMS پرداختیم. امروزه گاهی سیستم های MIS و IMS اغلب به جای یکدیگر استفاده می شوند اما این درست نیست. آنها شباهت ها و ویژگی های خاص خود را دارند که به صورت جداگانه برجسته می شوند. با این حال، هر دو برای هر تجارت توزیع و انبار اساسی هستند. پیاده سازی این سیستم ها برای دستیابی به نتایج عالی تجاری بسیار مهم است. MIS و ERP نیز به طور گسترده در فروش، بازاریابی، مالی، تدارکات و سایر صنایع برای ردیابی داده های تجاری و تصمیم گیری های عملیاتی و مدیریتی سنگین استفاده می شوند. با این وجود، تفاوت بسیار مهمی بین آنها وجود دارد. MIS تعیین سیستم هایی است که هر نوع اطلاعاتی را کنترل می کنند و ERP نوع خاصی از اطلاعات است. 

سیستم های ERP ،WMS ،IMS و MIS را می توانید به طور جداگانه یا یکپارچه با هم برای ساده سازی حوزه های مختلف کسب و کار شما استفاده کنید. انتخاب نرم افزار مناسب برای کسب و کار یک تصمیم مهم است. یک انتخاب اشتباه می تواند به معنای از دست دادن سرمایه و بهره وری باشد. آن‌ها به شما کمک می‌کنند تقریباً تمام عملیات کسب‌ و کارتان را مدیریت کنید.

به عنوان یک کسب و کار، باید بررسی کنید که کدام یک به بهترین وجه با نیاز شما مطابقت دارد و چگونه می توانید از آنها به عنوان سیستم های جداگانه یا یکپارچه برای نیازهای خاص خود استفاده کنید.

 

 

منابع:

https://www.spec-india.com/blog/erp-vs-wms

https://merehead.com/blog/difference-mis-erp-software/

https://diceus.com/difference-between-mis-and-erp/

https://ddi-dev.com/blog/programming/difference-between-mis-and-erp/

https://www.qmsuk.com/iso-standards/integrated-management-systems

https://clearinity.com/erp-vs-ims/

https://integrated-standards.com/articles/what-is-integrated-management-system/

https://qsmgroup.com.au/2020/09/24/integrated-management-system-guide/

https://welpmagazine.com/a-complete-guide-to-mis-software-for-colleges/

https://dynamics.folio3.com/blog/what-is-an-erp-pim-wms-and-oms/

ادامه مطلب
21آذر

بررسی جزئیات Crawled – Currently Not Indexed بخش Pages در سرچ کنسول

آذر 21, 1401 نویسنده آوین آویسا سئو

گوگل 100% صفحاتی را که ارسال می کنید ایندکس نمی کند و دلایل مختلفی وجود دارد که یک صفحه از ایندکس شدن حذف می شود. اگر قبلاً وب سایت خود را با کنسول جستجوی Google تأیید کرده اید، می توانید این صفحات حذف شده را با رفتن به بخش Pages > Not Indexed در داخل کنسول جستجوی خود شناسایی کنید. این بخش شامل دلایل مختلفی برای حذف صفحات است، و یکی از آنها، “Crawled – currently not indexed” می باشد. در این مقاله، ما متوجه خواهیم شد که این وضعیت به چه معناست و چگونه می توانید شانس خود را برای ایندکس کردن صفحات خود افزایش دهید و این خطا رو رفع کنید؟ خطای “Crawled – currently not indexed” نشان می دهد که Google قبلاً این URL ها را خزیده است اما هنوز آنها را ایندکس نکرده است. برای اکثر وب سایت ها، این وضعیت URL طبیعی است و پس از پردازش URL توسط Google و افزودن آنها به فهرست، به طور خودکار برطرف می شود. در حالت کلی، این وضعیت به این معنی است که گوگل صفحه شما را خزیده است اما هنوز آن را ایندکس نکرده است. همانطور که می دانیم، گوگل همه URL هایی را که ارسال می کنیم ایندکس نمی کند و یافتن تعداد مشخصی URL در این وضعیت کاملا طبیعی است و برای روشن شدن این موضوع، این یک خطا نیست، بلکه بیشتر دلیلی است که گوگل صفحه(های) را از فهرست خود حذف کرده است. با این حال نگران نباشید! در این مقاله، معنای این پیام را توضیح خواهیم داد و نکاتی را در مورد نحوه رفع خطای “Crawled – currently not indexed” به شما ارائه خواهیم داد. پس با ما همراه باشید.

در تصویر زیر، می توانید روند این خطا را بررسی کنید. اینها مراحلی است که URL ها در فرآیند نمایه سازی گوگل قرار دارند:

بررسی خطای Crawled - currently not indexed

این خطا در دسته خطای “Google systems” از بخش قرار می‌گیرد و در گزارش پوشش نمایه کنسول جستجوی Google به این صورت است:

 

خطای Crawled – Currently Not Indexed

 

صرف نظر از نحوه گزارش کنسول جستجو، متوجه شدیم که این وضعیت هشدار دهنده به نظر می رسد، زیرا ایندکس شدن صفحه قبل از رتبه بندی کلمات کلیدی و هدایت ترافیک ارگانیک به وب سایت شما مهم است. بنابراین، بیایید درک کنیم که چرا صفحات شما تحت این وضعیت گروه بندی می شوند.

چگونه خطای “Crawled – currently not indexed” را رفع کنیم؟

1. گزارش Difference

وقتی متوجه می‌ شوید که یک URL با “Crawled – currently not indexed” علامت‌گذاری شده است، برای رفع آن ابتدا باید صفحه را با ابزار URL Inspection در سرچ کنسول بررسی کنید.

ابزار URL Inspection در سرچ کنسول

اگر ابزار URL Inspection در سرچ کنسول صفحه را ایندکس شده نمایش دهد، نشان‌ دهنده اختلاف بین گزارش‌ ها در کنسول جستجوی Google است.

صفحه ایندکس شده در سرچ کنسول گوگل

گوگل در این باره توضیح داده است که داده های گزارش Pages با نرخ متفاوتی (معمولاً با سرعت کمتر) در مقایسه با ابزار URL Inspection به روز می شوند. بنابراین قابل درک است که چند روز طول می کشد تا گزارش Pages وضعیت واقعی هر صفحه را منعکس کند. ابزار URL Inspection داده های جدیدتر را منعکس می کند و باید برای بررسی وضعیت صفحه در نظر گرفته شود.

علیرغم این واقعیت که یک شکاف گزارش دهی در کنسول جستجوی گوگل وجود دارد، مدیران وب سایت ها گزارش داده اند که صفحاتی از مدت ها قبل ایندکس شده اند اما همچنان با خطای “Crawled – currently not indexed” مشخص می شوند. اگر شما هم متوجه همین موضوع شدید، احتمالاً مشکل دیگری در گزارش Google وجود دارد.

2. مشکل کیفیت در سطح سایت

همانطور که گفتیم، برای بررسی وضعیت واقعی صفحه موردنظر باید ابزار URL Inspection را در نظر بگیرید. اما، اگر ابزار URL Inspection نیز وضعیت را به‌عنوان “Crawled – currently not indexed” نشان می دهد، مطمئناً این یک مشکل از سمت گزارش گوگل نیست. بنابراین، برای عمیق‌ تر کردن این موضوع، به شما توصیه می‌ کنیم به نوع URLهایی که تحت این وضعیت ایندکس نمی‌ شوند، توجه کنید.

اگر متوجه شدید اکثر صفحات با ساختار پیوند داخلی ضعیف، صفحاتی با کیفیت پایین محتوا یا صفحاتی با محتوای تکراری و یا محتوای بسیار کم حجم هستند، پس قابل درک است که صفحه هیچ ارزشی را برای کاربران ارائه نمی دهد تا در نتایج جستجو نمایش داده شود. اگر اینطور است، دلیلی برای ایندکس شدن گوگل وجوپ ندارد اما اگر می‌ بینید که هر صفحه مهمی که دارای اطلاعات ارزشمند و مفید است و در سرچ کنسول در این بخش فهرست شده است، احتمالاً یک مشکل کلی کیفیت در کل سایت است که بر ایندکس شدن صفحات مهم شما تأثیر گذاشته است. بنابراین، بهبود ساختار و کیفیت کلی وب سایت توصیه می شود.

به عبارت ساده، برای ایندکس شدن یک صفحه یا صفحات باید کیفیت سایت خود را بررسی کنید. از آنجایی که هنوز دلایل مورد توجه گوگل برای ایندکس کردن صفحات شما مشخص نیست، بنابراین باید وب سایت خود را با توجه به عوامل کیفیت به طور کامل بررسی کنید که عبارت است از:

2.1 ریکوئست دهید.

اگر فقط چند صفحه با مشکل “Crawled – currently not indexed” می بینید، از طریق کنسول جستجوی Google (GSC) درخواست ایندکس شدن دهید. برای انجام این کار، روی “URL inspection” در منو سرچ کنسول کلیک کنید و URL صفحه را وارد کنید. اگر در حال حاضر ایندکس نشده است، دکمه “Request indexing” را فشار دهید.

اگر همه چیز خوب پیش رود، باید پیامی مبنی بر اضافه شدن URL به صف خزیدن اولویتی گوگل مشاهده کنید. باید توجه کنید که محدودیتی برای تعداد URL هایی که می توانید ارسال کنید در روز وجود دارد. در حالی که این مورد در اسناد تعریف نشده است، معمولاً می توانید روزانه 10 تا 15 URL ریکوئست دهید.

2.2 ساختار پیوند داخلی

اگر می‌خواهید یک صفحه مهم را ایندکس شود، مطمئن شوید که این صفحات، پیوندهای داخلی از صفحات مربوطه در وب سایت شما دارند. برای ایجاد پیوندهای داخلی، می‌توانید صفحات مهم خود را به عنوان محتوای ستونی تنظیم کنید. از پلاگین Rank Math نیز می توانید استفاده کنید تا پیوندهای داخلی مرتبط با محتوای شما را پیشنهاد دهد. بنابراین افزایش تعداد لینک های داخلی باعث می شود که گوگل به دفعات بیشتر صفحه را میخزد و دوم اینکه گوگل به این صفحه اهمیت بیشتری می دهد. اگر محتوایی در وب‌ سایت خود دارید، به شدت توصیه می‌کنم که چند پیوند داخلی به صفحاتی که Google در آن خزیده است اما هنوز ایندکس نشده است، اضافه کنید.

2.3 محتوای تکراری

بررسی کنید که آیا صفحاتی که می‌ خواهید ایندکس شود، دارای محتوای تکراری هستند یا خیر. در صورت یافتن هر کدام، یک برچسب متعارف از این صفحات تکراری اضافه کنید و به محتوای اصلی که می‌خواهید فهرست کنید اشاره کنید. بهبود محتوای یک صفحه وب تنها به معنای افزودن کلمات بیشتر به تعداد نیست، بلکه به معنای افزودن محتوایی است که برای کاربران هنگام ورود به وب سایت شما مفید باشد. باید به این فکر کنید که چگونه یک صفحه خاص ، باعث افزایش رنک وب سایت شما در گوگل خواهد شد.

2.4 حسابرسی محتوا

در هر مقطع زمانی، به مرور مقالات یک وی سایت قدیمی خواهند شد. حسابرسی محتوا فرآیند تجزیه، تحلیل و ارزیابی تمام محتواهای موجود در سایت شماست. هدف نهایی آن است که نقاط قوت و ضعف استراتژی محتوایی را پیدا کنید و برنامه‌ ی محتوایی خود را با اهداف بازاریابی فعلی خود تطبیق دهید تا بتوانید نظر مخاطبان را جلب کنید.

حسابرسی محتوا همچنین به شما کمک می کند تا چنین صفحاتی را که ارزشی ندارند شناسایی کنید و می توانید صفحه را بهبود ببخشید. در مواردی که اضافه کردن محتوای بیشتر به صفحه نامناسب است، می‌ توانید گزینه‌ های دیگری را نیز مانند موارد زیر امتحان کنید:

    • حذف کامل صفحه
    • تغییر مسیر (Dublicate) به یک صفحه مرتبط تر
    • اضافه کردن متا تگ noindex

هنگامی که یک متا تگ noindex اضافه می کنید، محتوا همچنان برای مخاطبان شما در وب سایت شما باقی می ماند اما شما با اضافه کردت تگ noindex به موتورهای جستجو گفته اید که منحصرا این صفحه را برای ایندکس کردن در نظر نگیرد. همانطور که توسط جان مولر گوگل تایید شده است، کیفیت سایت، فقط برای صفحاتی که قرار است ایندکس شوند در نظر گرفته می شود.

می توانید با حذف سیستماتیک صفحات بی کیفیت از فهرست، کیفیت کلی سایت را بهبود ببخشید. با این حال، کیفیت سایت چیزی نیست که یک شبه بشود آن را تغییر داد. مدتی طول می کشد تا گوگل سیگنال ها را دریافت کند، دوباره پردازش کند و کیفیت کلی سایت شما را دوباره ارزیابی کند. اما مطمئن باشید، هر گونه بهبود در کیفیت سایت با افزایش دید در نتایج جستجو پاداش خواهد گرفت.

2.5 کیفیت پایین محتوا

این صفحات ممکن است توسط گوگل در پشت سوزن قرار گرفته باشند، زیرا فکر می کنند کیفیت محتوا کم است. دوبار بررسی کنید که آیا محتوای شما احتمالاً هدف کاربر را برآورده می‌کند و ارزش بیشتری نسبت به محتوای رقیب در سایت‌های دیگر می‌ افزاید. بهبود محتوای یک صفحه وب تنها به معنای افزودن کلمات بیشتر به تعداد نیست، بلکه به معنای افزودن محتوایی است که برای کاربران هنگام ورود به وب سایت شما مفید است. باید به این فکر کنید که چگونه یک صفحه خاص در سفر کاربر در وب سایت شما نقش دارد.

2.6 کاهش عمق کلیک (Click-Depth)

عمق کلیک (Click Depth)، تعداد کلیک هایی است که برای رفتن از یک صفحه اصلی به صفحه دیگری در وب سایت انجام می شود. ما می توانیم مقادیر عددی را به صفحات مختلف یک سایت، بر اساس فاصله آن ها از صفحه اصلی اختصاص دهیم.

صفحه اصلی را می توان به عدد 0 اختصاص داد. هر صفحه ای که در صفحه اصلی لینک شده باشد دارای عمق 1 است. هر لینکی که در آن صفحات وجود داشته باشد، دارای مقدار 2 خواهد بود و به همین ترتیب صفحات شماره بندی می شوند. ادعا این است که صفحات با ارزش عمق کلیک پایین تر در نتایج جستجو رتبه بهتری دارند.

بنابراین، عمق کلیک تعداد کلیک هایی است که کاربر برای فرود در یک صفحه خاص باید انجام دهد. اگر کاربر قبل از اینکه بتواند به صفحه مورد نظر برسد، باید چندین بار کلیک کند، برای تجربه کاربری بد است و می‌تواند صفحه را از نظر گوگل بی‌ اهمیت تلقی کند. یک عدد خوب می تواند صفحات مهم را به 1 تا 2 کلیک محدود کند. من از 4 کلیک فراتر نمی روم زیرا در حال حاضر خیلی عمیق است.

 

تفاوت بین “Crawled – currently not indexed” و “Discovered Currently not Indexed” چیست؟

“Crawled – currently not indexed” و “Discovered – Currently Not Indexed” دو وضعیت متفاوتی هستند که می تواند برای برخی کاملاً گیج کننده باشد. تفاوت اصلی بین این دو وضعیت در “Crawled – Currently Not Indexed” است، گوگل قبلاً این صفحه را کشف کرده و قبلاً آن را خزیده است ولی تصمیم گرفته که هنوز آن را ایندکس نکند.

برای “Discovered – Currently Not Indexed”، گوگل توانست صفحه را از طریق خزیدن در زیر صفحات کشف کند، اما تصمیم گرفت که آن را خزیده نکند، بنابراین هنوز آن را ایندکس نکرده است.

این بدان معناست که صفحات “Discovered – Currently Not Indexed” در مقایسه با صفحات “Crawled – Currently Not Indexed” اهمیت کمتری برای Google دارند. شما می توانی برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این خطا، به مقاله “بررسی خطای Discovered – Currently not Indexed در سرچ کنسول گوگل“ از وبلاگ آوین آویسا مراجعه فرمایید.

 

 

نوع وضعیت “Crawled – currently not indexed” در کنسول جستجوی Google ممکن است اطلاعات زیادی در مورد وضعیت وب سایت ارائه ندهد اما برای شناسایی قسمت‌هایی از وب‌ سایت‌های ما که به نظر می‌رسد Google نادیده گرفته می‌شود، واقعاً مفید است. بنابراین به سئوکاران فرصت های بیشتری برای بهینه سازی می دهد. همچنین توجه داشته باشید که این وضعیت نیازی به اقدام فوری ندارد مگر اینکه صفحات مهم شما به این وضعیت دچار باشند. به یاد داشته باشید که مطمئن شوید دفعه بعد که گوگل صفحه را می خزد، به گوگل دلیلی برای فهرست بندی صفحه و رتبه بندی آن در نتایج جستجو می دهید.

 

 

منبع:

https://rankmath.com/kb/crawled-currently-not-indexed/

https://seo-hacker.com/crawled-not-indexed/#Key_Takeaway

ادامه مطلب
    123…13