Node.js
رایان دال برای اولین بار نسخه پایه Node.js را در سال 2009 منتشر کرد. از آن زمان، Node.js به عنوان قابل اعتمادترین فناوری برای کد زنی در بخش سرور در اکثر برنامه ها مورد استفاده قرار گرفته است. در این نوشتار، انواع مختلف برنامه هایی را که می توانید با Node.js بسازید، بررسی می کنیم. علاوه بر آن، در مورد معروف ترین اپلیکیشن های ساخته شده با Node.js نیز صحبت خواهیم کرد.
چرا Node.js:
Node.js یک محیط اجرای جاوا اسکریپت با یک اکوسیستم قدرتمند است و بر روی موتور جاوا اسکریپت V8 کروم ساخته شده است. این یک محیط سریع، سبک، مقیاس پذیر و کارآمد است. Node.js بزرگترین اکوسیستم کتابخانه های منبع باز جهان با ویژگی های برجسته مانند مدل رویداد محور، معماری بدون سرور و بسیاری موارد دیگر است.
روندهای توسعه Node.js در سال 2020 به اندازه ای بوده است که می توانید حداکثر استفاده را از ابزارها و فریم ورک های آن برای دستیابی به یک اپلیکیشن کارآمد، ببرید. بنابراین، Node.js در حال حاضر انتخاب اول 98 درصد از شرکت های بزرگ در دنیاست. نه تنها این، بلکه در صدر فهرست پرکاربردترین فریم ورک ها و کتابخانه ها نیز قرار دارد. نمودار زیر بیانگر میزان محبوبیت Node.js می باشد.
انواع برنامه هایی که می توانید با Node.js بسازید:
Node.js مزایای زیادی برای طیف گسترده ای از برنامه ها ارائه می دهد. در زیر 6 نوع برنامه برتری که می توانید با استفاده از Node.js بسازید آورده شده است:
۱) اینترنت اشیا(Internet Of Things):
اینترنت اشیا (IoT) به شبکهای از دستگاههای فیزیکی مانند حسگرها و چراغها اطلاق میشود که دادهها را از طریق اینترنت به اشتراک گذاشته و مبادله میکنند. داده ها معمولاً از دستگاه ها به سرورها و از سرورها به برنامه ای که داده ها را نمایش می دهد منتقل می شود. اغلب اوقات، یک سیستم IoT ممکن است از تعداد زیادی دستگاه تشکیل شده باشد. از این رو، وظیفه مدیریت درخواست ها و جریان های داده در سیستم اینترنت اشیا بسیار پیچیده می شود. Node.js به عنوان بهینه ترین راه حل برای توسعه سیستم های IoT خصوصی و یا عمومی عمل می کند.
چرا از Node.js برای اینترنت اشیا استفاده کنیم؟
بزرگترین دلیل برای انتخاب نود جی اس برای چنین شبکه هایی، توانایی قابل توجه آن در پردازش چندین درخواست همزمان است. Node.js دارای معماری رویداد محور است و پردازش داده های ناهمزمان را تسهیل می کند. در نتیجه، سرورهای Node.js مسدود نمی شوند و درخواست های داده به راحتی پردازش می شوند.
در مرحله دوم، نود جی اس به عنوان یک لایه کاربردی و کارآمد بین دستگاه های IoT و پایگاه های داده ای که اطلاعات منتشر شده توسط این دستگاه ها را ذخیره می کند، عمل می کند.
علاوه بر این، Node.js حداقل نیاز را به حافظه دارد. در نتیجه، توسعه دهندگان node.js می توانند به راحتی آن را با کنترل کننده های تک بردی مانند آردوینو (Arduino) ادغام کنند. اینها معمولاً در ایجاد دستگاههای دیجیتالی که یک سیستم اینترنت اشیا را تشکیل میدهند، استفاده میشوند.
۲) برنامه های چت بلادرنگ (Real-Time)
چت بلادرنگ یک ابزار ارتباطی آنلاین است که امکان انتقال مستقیم پیام های متنی، صوتی یا تصویری را فراهم می کند. اینها مبتنی بر فناوریهای پیامرسانی فوری (IM) یا گفتگوی در بستر اینترنت (IRC) هستند. البته، آنها می توانند چت گروهی یک به یک و یک نفر با چند نفر را تسهیل کنند.
برنامههای چت بلادرنگ یکی از رایجترین انواع برنامههایی هستند که میتوانید با Node.js بسازید. این برنامه ها می توانند شامل برنامههای شبکههای اجتماعی یا یک وبسایت تجاری تعاملی باشند.
چرا با Node.js برنامه های چت بلادرنگ بسازیم؟
Node.js دارای یک Event API است که به توسعه دهندگان اجازه می دهد تا در رویکرد رویداد محور با هر داده ای کار کنند. این قابلیت کمک زیادی به اجرای رویدادهای سمت سرور و اعلانها میکند. هر دوی این ویژگی ها اغلب در برنامه های ارتباطی بلادرنگ استفاده می شوند.
ساختار رویداد محور نود جی اس به آن این اجازه را می دهد تا همکاری با وب سوکت ها (WebSockets) را ایجاد و حفظ کند. یک وب سوکت برای تبادل سریع پیام ها بین مشتری و سرور از طریق یک کانکشن باز بسیار مهم است. بنابراین، Node.js نقش بسیار مفیدی را در برنامههای چت بلادرنگ بازی میکند.
اگر بخواهید وب سوکت را در سمت سرور و همچنین در سمت سرویس گیرنده نصب کنید، Node.js میتواند پیامهای بلادرنگ را با تأخیر کمتر و انتقال داده سریعتر انجام دهد.
۳) برنامه های تک صفحه ای (SPA):
برنامه تک صفحه ای یک برنامه وب است که در یک صفحه مرورگر قرار می گیرد. به جای بارگیری کل صفحه جدید، برنامه به صورت پویا صفحه وب فعلی را نمایش می دهد. این به کاربران تجربه ای مشابه تجربه یک برنامه دسکتاپ می دهد.
امروزه، SPA ها به طور گسترده ای برای ایجاد اپلیکیشن های شبکه های اجتماعی، ابزارهای مدیریت پروژه و موارد دیگر استفاده می شوند. جی میل کاربردی ترین نمونه SPA است.
چرا با Node.js برنامه تک صفحه ای بسازیم:
Node.js یک محیط زمان اجرا قوی است که می تواند دستورات ناهمزمان را با کارایی بالا مدیریت کند. این باعث می شود که برای SPA های پیچیده مناسب باشد.
در نهایت، نود جی اس به همان زبان (جاوا اسکریپت) نوشته شده است که برای ساخت SPA استفاده می شود. این کار توسعه دهندگان را بسیار ساده می کند زیرا آنها می توانند از زبان و ساختار داده مشابه در سرور و سمت مشتری استفاده کنند. به نوبه خود، روند توسعه سرعت و قابلیت نگهداری SPA ها را افزایش می دهد.
۴) ابزارهای همکاری بلادرنگ:
ابزارهای همکاری بلادرنگ آنهایی هستند که چندین کاربر را قادر می سازند به طور همزمان روی یک برنامه کار کنند. طیف گسترده ای از ابزارهای همکاری وجود دارد که مجموعه ای از راه حل های نرم افزاری را به ما ارائه می دهند.
برخی از موارد استفاده برجسته عبارتند از برنامه مدیریت پروژه (Trello) و ویرایش مشترک اسناد (Google Docs).
چرا با Node.js برنامه های بلادرنگ بسازیم؟
برنامههای همکاری بلادرنگ موردی شبیه به چتهای بلادرنگ ارائه میکنند. معماری ناهمزمان و مبتنی بر رویداد Node.js مزیت بزرگی را در ساخت این برنامه ها فراهم می کند.
برنامه های همکاری، چندین رویداد را به طور همزمان ایجاد می کنند. به عنوان مثال، گروهی از دانشجویان می توانند همان سند یا حتی همان پاراگراف آن سند را ویرایش کنند. در این سناریو، Node.js از WebSockets و Event API استفاده میکند تا مطمئن شود که درخواستها و دادههای ارسال شده توسط چندین کاربر، سرور را از کار نمی اندازد و تمام دادههای سمت سرور بدون هیچ تاخیری به مشتری تحویل داده میشود.
اعلان های ارسالی توسط Node.js به سرعت محیط همکاری را به روز می کنند. این برای اطمینان از این است که همه کاربران یک دید واحد و منسجم از برنامه دارند.
۵) برنامه های استریمینگ(Streaming Apps):
برنامه استریمینگ یک نوع نرم افزار بر اساس تقاضا است. ماهیت آنها با برنامه های سرور از راه دور متفاوت است. برنامه استریمینگ از شما میخواهد که فقط بخشهای خاصی از برنامه را بر حسب تقاضا بر روی دستگاه بارگذاری کنید، در حالی که قسمتهای دیگر بعدا در صورت نیاز قابل دانلود کردن می باشد. این ویژگی از لود بیش از حد سرور و رایانه محلی جلوگیری می کند.
همچنین می توانید پس از دانلود کامل برنامه، بدون هیچ گونه اتصالی به اینترنت، آن را به خوبی اجرا کنید. برنامه های استریمینگ مانند Netflix مطمئناً یکی از بهترین انواع برنامه هایی هستند که می توانید با Node.js بسازید.
چرا با Node.js برنامه های استریم بسازیم؟
یکی از ویژگیهای ذاتی Node.js، خاصیت Stream API می باشد. این خاصیت Node.js را به گزینهای عالی برای طراحی چنین برنامههایی تبدیل میکند. علاوه بر این، Node.js دارای یک رابط جامع از جریان های قابل خواندن و نوشتن است که می تواند به طور موثر کنترل و پردازش شود.
۶) برنامه هایی با معماری میکروسرویس:
هنگامی که یک برنامه کاربردی با معماری میکروسرویس می سازید، آن را به عنوان مجموعه ای از ماژول های جداگانه می سازید. هر ماژول نقش خاصی را در عملکرد برنامه ایفا می کند و به طور مداوم توسعه و آزمایش می شود. وقتی تیم تمام ماژول ها را ساخت، آنها را برای تشکیل برنامه کامل، یکپارچه می کند.
برنامه های کاربردی سازمانی بزرگ تا حد زیادی از این نوع معماری سود می برند. این به این دلیل است که تیم های توسعه آنها، گسترده و از نظر جغرافیایی توزیع شده اند. این رویکرد به کل تیم کمک می کند تا در مسیر خود باقی بماند.
چرا از Node.js برای معماری میکروسرویس ها استفاده کنیم؟
فریمورکهای نود جی اس مانند Koa و Express که شما را قادر میسازد چند ماژول میکروسرویس بسیار انعطافپذیر ایجاد کنید.
Node.js حداقل نیاز به منابع را دارد. بنابراین ساخت میکروسرویس ها با Node.js باعث می شود که برنامه ها کارآمد و به سرعت قابل اجرا باشند
برترین برنامه های ساخته شده با Node.js:
به دلیل ویژگیهای پیشرفته و نیازهای منابع محدود، تعداد زیادی از غولهای شرکتی توسعه اپلیکیشن Node.js را پذیرفتهاند.
PayPal، LinkedIn، Netflix، Uber و GoDaddy از جمله برنامه های مطرحی هستند که توسط Node.js ساخته شده اند. با توجه به تمامی مزایای گفته شده درباره ی نود جی اس، تیم آوین آویسا نیز در پروژه های خود مانند پروژه ربات معامله گر از تکنولوژی نود جی اس استفاده می کند. برای مطالعه درباره ربات معامله گر می توانید به مقاله ربات معامله گر چیست؟ مراجعه کنید. علاوه بر این در طراحی فروشگاه اختصاصی برای کسب و کار شما، آوین آویسا از تکنولوژی Node.js در بخش سرور استفاده می کند. برای مطالعه درباره این موضوع می توانید به مقاله فروشگاه اختصاصی با تکنولوژیهای ریکت و نود جی اس موجود در سایت آوین آویسا مراجعه کنید.
منبع:
https://www.thirdrocktechkno.com/blog/6-types-of-applications-you-can-build-with-node-js/